Hlavní navigace

Pokud DIČ neobsahuje vaše rodné číslo, musíte ho opět začít tisknout na účtence

22. 10. 2019
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

První změny EET už klepou na dveře. Pokud DIČ neobsahuje vaše rodné číslo, musíte jej od listopadu opět uvádět na účtenkách.

Povinnost uvádět na účtence DIČ tak bude zatím dopadat pouze na poplatníky daně z příjmů právnických osob a zahraničních fyzických osob.

Na účtenky se vrací DIČ

Zatímco hlavní změny, jako jsou start 3. a 4. vlny EET či snížení DPH, začnou platit až od května 2020, některé novinky v souvislosti s novelou zákona o evidenci tržeb nabudou účinnosti už za týden. Od letošního listopadu musí podnikatelé například opětovně uvádět na účtence DIČ, a to s výjimkou případů, kdy toto daňové identifikační číslo obsahuje rodné číslo poplatníka. Tato povinnost tak bude zatím dopadat pouze na poplatníky daně z příjmů právnických osob a zahraničních fyzických osob.

Od listopadu 2019 musí být na účtence uvedeno:

  • fiskální identifikační kód, 
  • daňové identifikační číslo poplatníka, pokud neobsahuje rodné číslo poplatníka,
  • označení provozovny, ve které je tržba uskutečněna, 
  • označení pokladního zařízení, na kterém je tržba evidována, 
  • pořadové číslo účtenky,
  • datum a čas přijetí tržby nebo vystavení účtenky, pokud je vystavena dříve, 
  • celkovou částku tržby,
  • bezpečnostní kód poplatníka, 
  • údaj, zda je tržba evidována v běžném nebo zjednodušeném režimu.

Údajem o evidované tržbě uváděným na účtence je také daňové identifikační číslo poplatníka, který pověřil evidováním této tržby poplatníka, který tržbu eviduje. Nemá-li poplatník povinnost uvádět na účtence fiskální identifikační kód, je povinen na účtence uvádět svůj podpisový kód.

Průvodce EET

Koho a odkdy se EET týká? Jaké všechny povinnosti se s EET pojí? Jak vybrat pokladní systém? Přečtěte si našeho velkého průvodce elektronickou evidencí tržeb.

Další novinky od listopadu

Novela počítá i s osvobozením sociálních služeb a tržeb z prodeje sladkovodních ryb v období od 18. 12. do 24. 12. z evidence tržeb. Výjimku z EET získají i zrakově postižení podnikatelé, tržby z předplacených telefonních karet, z obchodní letecké dopravy a tržby z hazardní hry. Také zde platí, že účinnost výjimek nastane už 1. listopadu 2019.

Čtěte více: EET pro řemeslníky začne v květnu 2020, některé změny EET ale nastanou už letos 

skoleni_15_4

DIČ z účtenky „škrtl“ Ústavní soud

DIČ se na účtence sice původně uvádět muselo, tuto povinnost však s platností od 28. února 2018 zrušil Ústavní soud. Soudu totiž vadilo, že u fyzických osob obsahuje DIČ rodné číslo. Takové řešení není dostatečně šetrné k právu na ochranu před neoprávněným shromažďováním, zveřejňováním nebo jiným zneužíváním osobních údajů podle čl. 10 odst. 3 Listiny a neobstojí tak v testu proporcionality (tento závěr je i v souladu s tendencí vyjádřenou v evropských pravidlech pro ochranu osobních údajů, tzv. GDPR), vysvětlil tehdy soud.

Čtěte více: Ústavní soud zrušil #EET na platby kartou a také náběh 3. a 4. vlny 

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).