Hlavní navigace

Polovina firem nevylučuje, že podá na dlužníky návrh na zahájení insolvenčního řízení

18. 1. 2010
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Necelá polovina tuzemských firem (42 %) nevylučuje, že během letošního roku podá návrh na insolvenční řízení na některého ze svých dlužníků. Šest procent společností uvedlo, že návrh určitě podá, a dalších 11 % firem o tom vážně uvažuje. Čtvrtina podniků pak teprve tuto možnost rozmýšlí. Vyplynulo to z průzkumu, který uskutečnila Vysoká škola ekonomická v Praze mezi takřka 150 českými firmami.

Pouze 6 % respondentů připouští možnost, že naopak proti nim bude příští rok vedeno insolvenční řízení. S jistotou očekává insolveční řízení 2 % dotázaných. Je to svým způsobem zvláštní situace, kdy asi část společností prostě předpokládá, že bude pokračovat tradiční stav, kdy se podniky do značné míry vzájemně ‚kryjí‘ a insolvenční řízení nechávají jako postup, který je z jejich pohledu extrémem. Proto jenom málokdo očekává, že na něj bude navržen například konkurz, uvedla Eva Kislingerová z Vysoké školy ekonomické v Praze.

Rozpor také panuje v odpovědích na to, zda firmám roste počet pozdě placených faktur do jejich odběratelů a zda dotazované firmy samotné později splácejí. Zatímco zvýšení vlastních dlužných faktur eviduje pouze 7 % firem, nárůst pohledávek ve fakturách po splatnosti nahlásilo 42 % společností. Je zde značný nepoměr a pochopitelně berme jako směrodatná čísla o pohledávkách, uzavřela Kislingerová. Čtěte také: Bankrot není katastrofa, ale podnikatelská realita.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Zástupce šéfredaktora Podnikatel.cz a BusinessCenter.cz

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).