Hlavní navigace

Poradna: Jak mrtvý dodavatel vystavuje fakturu

22. 7. 2011
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

 Autor: 397604
Dodavatel zemřel a nestačil vystavit fakturu. Máme dělat mrtvého brouka, nebo na ni čekat? A kdo ji vlastně nyní vystaví, a má nárok na peníze? Čtěte zajímavý dotaz z redakční poradny včetně dalších, které jsme zodpověděli.

Fakturace po smrti dodavatele

Dodavatel, fyzická osoba, provedl pro naši firmu, také fyzická osoba, práce. Bohužel, než stačil vystavit fakturu, zemřel. Kdo může za něj fakturu vystavit a komu můžeme peníze vyplatit?

Odkázali bychom vás na § 13 živnostenského zákona. Ten stanoví, kdo může po smrti podnikatele do projednání dědictví pokračovat v živnosti. Musí to samozřejmě oznámit živnostenskému úřadu. Poté budete jednat s určenou osobou a té také můžete fakturu uhradit.

Společník v insolvenci

Může člověk, který je v insolvenci, být společníkem v eseróčku? A zároveň také zaměstnancem tamtéž? Může takový člověk založit společnost s.r.o.?

Prohlášení konkurzu nebo oddlužení není totéž. Od této skutečnosti se odvíjí i možnost fyzické osoby dále působit jako společník s.r.o., založit s.r.o. či být ve společnosti jen zaměstnán. Jak pro server Podnikatel.cz vysvětlili právníci z Advokátní kanceláře Paroulek, Zrůstek, Lůdl, je nutné odlišit pouhé zahájení insolvenčního řízení od okamžiku, kdy je rozhodnuto o způsobu řešení úpadku formou konkursu. Čtěte více: Založení s.r.o. v insolvenci možné je

Společník ve dvou s.r.o.

Chtěl bych se zeptat, zda je možné být jednatelem (společníkem) ve dvou s.r.o., když obě mají stejný předmět podnikání?

Podle § 136 obchodního zákoníku jednatel nesmí podnikat v oboru stejném nebo obdobném oboru podnikání společnosti ani vstupovat se společností do obchodních vztahů.

Podnikání s manželem

Chci se zeptat, jak to probíhá, když manželka spolupracuje s manželem. Manžel je OSVČ a mně má v březnu končit rodičovská dovolená a budu spolupracovat s manželem. Chci se zeptat, zda je lepší se od něho nechat zaměstnat nebo si založit živnost, nebo jaké mám možnosti? Sociální a zdravotní je dosti vysoké.

Mezi manželi nesmí být uzavřen pracovněprávní vztah. Zbývá jedině spolupráce. Z hlediska zdravotního pojištění budete pravděpodobně osobou, která celodenně, osobně a řádně pečuje alespoň o jedno dítě do 7 let věku nebo nejméně o dvě děti do 15 let věku. Do této kategorie se musíte přihlásit. Informujte se na příslušné ZP.

Spolupracující osoba

Podnikám od prosince 2010. Můj syn bude do července 2011 marodit. Je možné, až budu dělat přiznání za rok 2011, rozdělit příjmy a výdaje na spolupracující osobu alespoň za část období, tj. 8–12/2011, protože pokud marodil do července, tak za období 1–7/2011 nemohu, že? Pokud budu moci přerozdělit od 8–12/2011, jakým způsobem? Musí se syn přihlásit jako spolupracující osoba na zdravotní pojišťovně a na OSSZ?

Spolupracující osobou může být i syn, za předpokladu, že se nejedná o nezletilé dítě nebo studenta, na kterého uplatníte slevu na dani. Samozřejmě s podmínkou společné domácnosti. Syn musí být registrován na ČSSZ, ZP a FÚ. Zpětně se vám to zřejmě nepodaří, ale můžete to zkusit. Případné pobírání nemocenských dávek ze zaměstnání nehraje roli.

Podnikání studenta

Brzy mi bude 18 a chtěl bych začít podnikat na živnostenský list. Chtěl bych vyrábět oblečení pro specifický okruh lidí, o kterém vím, že by se mohlo prodávat. Vím, že tu je kupa názorů, že podnikat v tomto odvětví není dobrý nápad a podobně. Ale chtěl jsem se zeptat: Jak je to přesně s placením daní „paušálně“? Jaký je přesný princip a jaká procenta se počítají? Nikde se to totiž nemůžu dočíst. A poté jak by to bylo, kdybych prodával zboží do zahraničí normálním lidem, ne firmám na DIČ? Bylo by to stejné jako v ČR?

Dále co dalšího bych musel platit. Zdravotní a sociální pojištění? A jaké částky to jsou, popřípadě z čeho se vyměřují? Ještě něco dalšího co je potřeba platit při podnikání na ŽL?

Musíte být zaregistrován na finančním úřadě, ČSSZ a příslušné zdravotní pojišťovně (lze učinit přes registr živnostenských úřadů). O stanovení paušální daně musíte žádat FÚ. Zřejmě ale máte na mysli využití nákladů paušálem. V případě živnosti volné, kterou budete vyřizovat na prodej zboží, činí náklady 60 % z příjmů. Je otázkou, zda pro vás nebude výhodnější využít náklady skutečné. Daň činí po odpočtu nákladů 15 %. Samozřejmě si odečtete příslušné daňové slevy.

Daně x

Zálohy platíte, pokud jste OSVČ hlavní. Dle věku usuzuji, že by se mohlo jednat o studenta. Potom byste byl OSVČ vedlejší, bez povinnosti minimálních záloh. Výše záloh zde: Změny v sociálním a zdravotním pojištění v roce 2011

Při prodeji do zahraničí je to stejné. Jen si hlídejte výši obratu, kvůli registraci DPH. Doporučuji konzultaci u účetního nebo daňového poradce, případně hledejte odpovědi v dalších našich článcích.

Zeptejte se také

Nevíte si rady? Hledáte odpovědi pro váš byznys? Zeptejte se ostatních nebo přímo profesionálů. Položit nový dotaz

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).