Hlavní navigace

Poradna: Na cizí živnostenské oprávnění podnikat nesmíte, ani na manželovo

12. 8. 2010
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

 Autor: 329515
Potřebujete-li na nějakou činnost živnostenské oprávnění, musí se jednat o vaše vlastní, jinak jde o nedovolené podnikání. Nic na tomto faktu nemění ani to, kdybyste chtěli působit na základě oprávnění vaší drahé polovičky.

Nevíte si rady? Zkuste na diskuzním fóru Podnikatel.cz specializované poradny, které pomůžou zodpovědět vaše otázky. Zde je výběr nejzajímavějších témat.

Jde o nedovolené podnikání?

Registrovala jsem se na jednom serveru, kde se prodávají většinou oblečky po dětech apod. Server nabídl za určitý poplatek měsíčně možnost prodeje nových věcí, ale chtěl k tomu živnostenské oprávnění. Já jsem momentálně na mateřské dovolené a oprávnění vlastní manžel. Předložilo se tedy jeho živnostenské oprávnění a získali jsme povolení prodávat nové věci pod jeho IČ, včera mi přišlo předvolání na policii za nedovolené podnikání, prý anonym. Prý nevlastním živnostenské oprávnění, když jim po telefonu manžel vysvětlil, že se vše prodávalo na jeho živnost, tvrdili, že inzerent jsem byla já. Bohužel jsem tam já registrovaná, ale údaje o jeho firmě, IČO atd. tam byly uvedené. Mohu se zeptat na váš názor či podobnou zkušenost?

Bohužel v tomto případě se o nedovolené podnikání jedná. Bude záležet, jak se vám celou situaci podaří ustát. „Výpomoc“ přes internet je momentálně velmi aktuální téma. Také finanční úřady se o tento druh výdělku zajímají. A pokuty rozhodně nejsou malé.

Musím si na e-shop zakládat živnost?

Jsem 18letá studentka a chtěla bych si založit e-shop nebo spíše e-bazar, ve kterém by si lidé mohli mezi sebou prodávat věci. Měsíční poplatek by byl asi 20 Kč a také bych tam doporučovala oblečení z různých e-shopů apod. Zajímalo by mě, jestli k tomu potřebuji živnost nebo něco podobného vyřídit na úřadě apod., aby to bylo legální, když bych z prodeje uživatelů na bazaru měla ty měsíční příjmy.

Samozřejmě se jedná o podnikatelskou činnost. Tuto činnost ohlásíte na kterémkoliv živnostenském úřadě a tam spolu s úředníky vyplníte přes centrální registr formulář. Registr zajistí přihlášení na finanční úřad, ČSSZ i zdravotní pojišťovnu. Jako studentka potřebujete potvrzení o studiu, budete totiž vedena jako OSVČ vedlejší. Čtěte více: Jak na daně a pojištění u podnikajících studentů starších 26 let.

Jak na řemeslo, pokud nejsem vyučen v oboru?

Chtěl bych začít pracovat se svým otcem, který podniká v oboru zednické a obkladačské práce. Podniká jako živnostník, je vyučen. Já jsem momentálně zaměstnán na HPP (zvažuji ukončení pracovního poměru) a potřebuji poradit, jaké mám možnosti. Nejsem vyučen v oboru (mám SŠ s maturitou), takže vlastní živnostenské oprávnění v daném oboru asi mít nemohu, že? Nevím, jestli bude pro otce výhodné, pokud mě zaměstná. Co byste mi poradili?

Situace se řeší odpovědným zástupcem. Viz. § 11 živnostenského zákona: Podnikatel může provozovat živnost prostřednictvím odpovědného zástupce. Odpovědný zástupce je fyzická osoba ustanovená podnikatelem, která odpovídá za řádný provoz živnosti a za dodržování živnostenskopráv­ních předpisů a je k podnikateli ve smluvním vztahu. Nikdo nemůže být ustanoven do funkce odpovědného zástupce pro více než čtyři podnikatele…

Obecně se uzavírá se pracovní poměr, mandátní smlouva nebo smlouva o sdružení. Pokud váš otec zaměstnává také jiné osoby, nejjednodušší bude dle mého názoru sjednání pracovního poměru. V opačném případě bych z důvodu dalších registrací a povinností zaměstnavatele (ČSSZ, FÚ, ZP atd. ) zvažovala smlouvu jinou.

DPH u služby poskytnuté zahraniční osobou

Ráda bych se zeptala, jak je to s DPH v případě služby poskytnuté zahraniční osobou (třetí země, ne EU). Jedná se o seminář (školení) konaný v ČR. Příjemcem služby je český plátce, ten vlastně organizuje tento seminář pro české subjekty (plátce i neplátce). Jsem toho názoru, že jde o službu s místem plnění v ČR. Český plátce tedy obdrží fakturu od zahraniční osoby, ze které vypořádá DPH (DPH odvede a zároveň si uplatní nárok na odpočet). Následně účast na seminář ostatním účastníkům fakturuje již s českou DPH. Je to tak?

Váš názor je správný. To potvrzuje Jan Molín, daňový poradce ze společnosti MIVO. Uvádí, že v případě poskytnuté služby zahraniční osobou ze třetí země lze vycházet z § 108 odst. 1. písm. c) zákona o dani z přidané hodnoty: osobou povinnou přiznat a zaplatit daň je plátce nebo osoba identifikovaná k dani, kterým je poskytována služba podle § 10 až 10d. osobou povinnou k dani neusazenou v tuzemsku. Osobou povinnou k dani neusazenou v tuzemsku se pro účely tohoto ustanovení rozumí zahraniční osoba povinná k dani, která nemá provozovnu v tuzemsku.

Organizace semináře spadá pod § 10b zákona o dani z přidané hodnoty, tj. místem plnění při poskytnutí vzdělávací služby, jakož i služby organizátora této akce, je místo, kde se tato akce skutečně koná, a proto je místo plnění v tuzemsku. Čtěte také: Jak je to s DPH u neplátce při dovozu zboží z EU a prodeji v Česku?

Taxislužba vs. osobní přeprava, jak na živnost?

Chtěl bych se zeptat, jaký je rozdíl mezi taxi službou a osobní přepravou? Je potřeba u osobní přepravy koncese?

V obou případech budete potřebovat koncesi, protože se jedná o zajištění přepravy pro cizí potřebu. Vyplývá to ze zákona č. 111/1994 Sb., o silniční dopravě § 2 a §21, §21a,b .

Brand24

Mohou mi při exekuci zabavit věci, které mám k podnikání?

Pravděpodobně mě čeká exekuce, mohou mi zabavit i auto, s kterým podnikám (je zaevidováno na IČO)? Auto mám na půjčku.

Občanský soudní řád v § 322 odst. 3 uvádí: .. Je-li povinný podnikatelem, nemůže se výkon rozhodnutí týkat těch věcí z jeho vlastnictví, které nezbytně nutně potřebuje k výkonu své podnikatelské činnosti; to neplatí, vázne-li na těchto věcech zástavní právo a jde-li o vymožení pohledávky oprávněného, která je tímto zástavním právem zajištěna. Čtěte také: Odběratel neplatí? Zde je pár tipů, jak s dlužníky zatočit

Ptejte se redakce

Otazník, vykřičník, otázka, dotaz, anketa

Stále nenacházíte odpovědi na vaše otázky? Zeptejte se redaktorů business serveru Podnikatel.cz, kteří rádi dotazy zodpoví. Položit nový dotaz

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).