Hlavní navigace

Poskytujete přepravu osob pomocí aplikací? Očekávejte kontrolu berňáku

10. 10. 2019
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Ti, kteří poskytují přepravu prostřednictvím mobilních aplikací, jako je Uber, Taxify nebo Liftago, budou teď v hledáčku finančních úřadů.

Finanční správa ČR se zaměří na kontrolu plnění daňových povinností v oblasti daně z příjmů, daně z přidané hodnoty a silniční daně. 

Pokud by snad daňové povinnosti za některá zdaňovací období nebyly splněny, Finanční správa ČR doporučuje co nejdříve podat chybějící daňová přiznání a uhradit daň a vyhnout se tak sankcím, které v rámci kontrolní činnosti mohou být následně vyměřeny.

Problematikou sdílené ekonomiky jsme se zabývali v článku Sdílená ekonomika typu Uber je v ČR právní problém. Jaké změny se chystají?

Finanční správa se snaží jít nejprve cestou prevence a takto daňové subjekty upozornit, aby si své povinnosti splnily dříve, než od finančních úřadů dostanou výzvy k jejich plnění. Poskytovatelé přepravních služeb přes elektronické platformy mají k dispozici metodiku, ve které je dopodrobna rozepsáno, jaké daňové povinnosti a kdy musí plnit, říká generální ředitelka Finanční správy ČR Tatjana Richterová.

Finanční správa v rámci své analytické činnosti získává informace o příjmech poplatníků, kteří podnikají skrze elektronické platformy, a má tedy k dispozici data, na základě kterých je schopna ověřit, jestli si daňový subjekt splnil nebo nesplnil své daňové povinnosti.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).