Hlavní navigace

Poslanci schválili kompenzační bonus pro dohodáře. Dostanou 350 korun denně

10. 7. 2020
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com, podle licence: Rights Managed
Lidé, co pracují na dohody o provedení práce nebo o pracovní činnosti a omezila je koronavirová opatření, budou mít zřejmě nárok na kompenzační bonus.

Poslanecká sněmovna dnes chválila kompenzační bonus pro tzv. dohodáře, tedy lidi, co pracují na dohody o provedení práce nebo o pracovní činnosti. Jedna ze zásadních podmínek je, že odváděli nemocenské pojištění.

Informovali jsme: Vláda odklepla kompenzační bonus pro dohodáře a OSVČ s dohodou

Takzvaní dohodáři budou moct žádat o příspěvek zpětně za období od 12. března do 8. června. Měli by tak dosáhnout až na 31 150 korun. Další podmínkou pro nárok na kompenzační bonus je, že dohodáři museli plnit práci na dohodu nejméně čtyři z šesti měsíců před koronavirovou krizí. 

Vyřízení žádosti bude zdlouhavější 

Na rozdíl od živnostníků a společníků malých společností s ručením omezeným budou muset lidé pracující na dohody doložit dokumenty navíc. Společně se zasláním žádosti v podobě jednoduchého formuláře na místně příslušný finanční úřad např. přes datovou schránku, e-mailem nebo osobně bude nutné doložit kopii příslušné dohody a mzdových listů nebo jiné relevantní potvrzení zaměstnavatele. Důvodem je to, že finanční správa o nich nevede evidenci.

Čtěte také: Dohodáři budou mít na žádost o kompenzační bonus víc času než OSVČ a společníci

O kompenzační bonus 500 korun denně budou moci podle novely zpětně žádat i osoby samostatně výdělečně činné a společníci malých společností s ručením omezeným, kteří za pandemie souběžně pracovali na pojištěnou dohodu. Souběh čerpání obou příspěvků ale možný nebude.

Normu ještě dostanou k posouzení senátoři a pak k podpisu prezident.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).