Hlavní navigace

Poslední den na podání přiznání bez sankcí. Opozdilci letos zaplatí víc

8. 4. 2019
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Právě dnes vyprší tolerance pěti pracovních dnů, kdy přijímají finanční úřady daňová přiznání bez pokut. Kolik poplatníci za zpoždění zaplatí?

Lhůta na podání přiznání k dani je už za námi, dneškem vyprší i tolerance finančních úřadů, kdy od poplatníků přijímají tiskopisy po termínu během následujících pěti pracovních dnů. Dnešní den je také poslední den pro doplatek daně bez sankcí. 

Psali jsme: Nestihli jste do 1. dubna podat přiznání? Vše ještě můžete beztrestně napravit

Jaké jsou sankce za pozdní přiznání?

Penále za pozdní podání přiznání k dani činí 0,05 % stanovené daně za každý následující den prodlení, maximálně ale 5 % stanovené daně (s tím, že tato částka nesmí být vyšší než 300 000 Kč). V případě, že výše pokuty nepřekročí 200 korun, správce daně penále nepředepíše. 

Penále za pozdní platbu doplatku na dani stouplo

Opozdit se je možné i s doplatkem daně. Aby sankce nehrozily, je však nutné ho také zaplatit do dnešního dne. Výše úroků z prodlení odpovídá ročně výši repo sazby stanovené Českou národní bankou zvýšené o 14 procentních bodů, která je platná pro první den příslušného kalendářního pololetí. 

Vzhledem k tomu, že v listopadu loňského roku Česká národní banka zvýšila repo sazbu na 1,75 %, která se použije pro výpočet úroků z prodlení od 1. ledna 2019, budou v letošním roce sankce vyšší.

Co dalšího přinesl uplynulý týden na serveru Podnikatel.cz

Je nejvyšší čas na připomenutí změn ve vyplnění evidenčních listů důchodového pojištění pro rok 2018 i novinek platných pro rok 2019. Více v článku Termín vyhotovení ELDP za rok 2018 se blíží

Pokud zaměstnanec přivede na pracoviště psa a ten zaútočí na jiného zaměstnance a pokouše jej, je tento úraz vnímán jako úraz pracovní. Čtěte více v článku Přivedl si do práce psa, ten pokousal kolegu. Kdo za to nese odpovědnost?

Problematika zaměstnaneckých benefitů je v poslední době velmi diskutována. Často jsou poskytovány formou benefitních karet. Ne vždy v souladu se zákony. Podrobněji v článku Zájezd a rekreace jako zaměstnanecký benefit. Lze i formou poukazu?

skoleni_15_4

Při bezhotovostní platbě případného doplatku na sociální pojištění je třeba vyplnit správný variabilní symbol. O jaký údaj se přesně jedná? Dozvíte se v článku Častá chyba při platbě doplatku na sociální: Máte správný variabilní symbol?

Přestože novinky v oblasti DPH nabyly účinnosti už na začátku dubna, nová XML struktura kontrolního hlášení začne platit až od října. Více v článku Novou XML strukturu kontrolních hlášení nepoužívejte, platit bude až od října

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).