Hlavní navigace

Posune se i lhůta na přehledy OSVČ? Ministerstva neví a odkazují jedno na druhé

11. 6. 2020
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com, podle licence: Rights Managed
[GLOSA] Lhůta pro přiznání se posunula na 18. 8. A co termín přehledů OSVČ? Ministerstvo zdravotnictví odkazuje na finance a finance zpátky na zdravotnictví.

„Naštěstí“ ještě existuje ministerstvo práce a sociálních věcí, které odpověď neví. Takže prozatím platí nesmysl, že přiznání se podává v delší lhůtě než přehledy, které z přiznání vychází.

Zase se zapomnělo na přehledy

Když před třemi měsíci vláda kvůli koronakrizi fakticky odložila termín pro podání daňových přiznání a doplatků daní a zapomněla přitom posunout rovnou i lhůtu pro přehledy, dalo se to pochopit. Bezprecedentní kroky, které vláda musela pod tlakem rychle schvalovat, a nejistota, která panovala, omlouvala určitá opomenutí. Termíny pro podání přehledů nakonec vláda vyřešila až o několik týdnů později. Ministerstvo zdravotnictví navrhlo odklad termínů v novele zákona a ministerstvo práce a sociálních věcí odložilo termín přehledů odpuštěním sankcí.

Čtěte také: Pro podání přiznání k dani 3 měsíce navíc. Jak je to s podáním přehledů?

Uplynuly tři měsíce, nouzový stav skončil, situace se stabilizovala a vláda už není pod tlakem, kdy je nutné co nejrychleji přijímat různá opatření a nepřipravené a neprodiskutované zákony. Přesto se i nadále chová chaoticky a nesystémově. Před několika dny sice ohlásila, že opět posune lhůtu pro podání přiznání, respektive odpustí sankce za pozdní přiznání a doplacení daně, až na 18. srpna, ale na prodloužení lhůty na podání přehledů opět zapomněla. Aby toho nebylo málo, tak jednotlivá ministerstva si odpovědnost vzájemně přehazují.

Čtěte také: Další odklad, daňové přiznání za rok 2019 bude stačit podat do 18. srpna

Úřady odkazují na ministerstva a ministerstva na sebe

Ihned po schválení lhůty oslovil autor tohoto textu zdravotní pojišťovny, Českou správu sociálního zabezpečení (ČSSZ), ministerstvo zdravotnictví (MZ), ministerstvo práce a sociálních věcí (MPSV) a ministerstvo financí (MF), dokdy a zda vůbec se posouvají i lhůty pro podání přehledů.

Jako první odepsala ČSSZ: Pro zodpovězení vašeho dotazu je kompetentní pouze ministerstvo práce a sociálních věcí. Z tohoto důvodu se, prosíme, obraťte na tiskové oddělení MPSV. MPSV však situaci svojí odpovědí nevyjasnilo: S tímto dotazem se na nás obrátilo více novinářů. Jakmile budeme mít odpověď k dispozici, ihned vám ji zašleme.

Lépe si nevedly ani zdravotní pojišťovny a ministerstvo zdravotnictví. Dopad nového daňového opatření v rámci liberačního balíčku bude dále analyzován, uvedla serveru Podnikatel.cz Česká průmyslová zdravotní pojišťovna. V současné době zvažujeme všechny možnosti, abychom našim plátcům vyšli i v této záležitosti vstříc. V rámci zachování jednotnosti bychom rádi nalezli shodu v této otázce napříč všemi zdravotními pojišťovnami, doplnila Oborová zdravotní pojišťovna zaměstnanců bank, pojišťoven a stavebnictví. Na žádnou shodu však nečekala a nečeká Všeobecná zdravotní pojišťovna ČR: Změnou lhůty pro podání daňového přiznání do 18. srpna 2020 se nemění termín pro podání přehledu OSVČ za rok 2019.

Ministerstvo zdravotnictví, které první odklad vyřešilo v březnu novelou zákona, si nyní nad vším „umylo ruce“: Obraťte se, prosím, v této věci na ministerstvo financí, do jehož gesce daňová přiznání spadají. Gordický uzel však nerozťalo ani ministerstvo financí, které dokončilo začarovaný kruh a odkázalo zpátky na ministerstvo zdravotnictví a ministerstvo práce a sociálních věcí: Ohledně lhůty pro podání přehledů na zdravotní pojištění se, prosím, obraťte na ministerstvo zdravotnictví, na sociální pojištění zase na ministerstvo práce a sociálních věcí.


Daňové šablony ke stažení

Content First

Lhůta pro přehledy zatím zůstává na 3. srpna

Prozatím tak platí, že termín pro podání přehledů je 3. srpna, tedy dříve, než vyprší lhůta pro podání přiznání, která je nově odsunuta až na 18. srpna. Že to nedává smysl, jelikož přehledy vychází z přiznání, asi netřeba připomínat.

Nebylo přitom nic lehčího, než při ohlášení posunu přiznání rovnou sdělit, že se ruku v ruce s tím posunou i lhůty pro přehledy (například na konec srpna či září) a že způsob, jakým se to udělá, připraví v nejbližších týdnech příslušná ministerstva. Ideální by samozřejmě bylo posun pro přehledy schválit (nebo aspoň připravit) rovnou s odkladem přiznání, i pouhé oznámení nového termínu by však OSVČ aspoň dalo nějakou jistotu. Místo toho však úřady netuší, ministerstva si přehazují odpovědnost a OSVČ nezbývá, než zase několik týdnů počkat a doufat, že někoho na vládě napadne posunout i lhůtu pro přehledy a domluví se, kdo to udělá.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).