Hlavní navigace

Posunutí termínu podání se netýká jen daně z příjmů. Co dalšího můžete odložit?

22. 6. 2020
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com, podle licence: Rights Managed
Mezi úlevy, které mají usnadnit živnostníkům a podnikatelům život v této nelehké situaci, je také posunutí nejzazších termínů pro daňové povinnosti.

Posunutí nejzazšího termínu se netýká pouze daňového přiznání za rok 2019, které je teď aktuálně možné podat nejpozději do 18. srpna. Psali jsme Další odklad, daňové přiznání za rok 2019 bude stačit podat do 18. srpnaOdložit lze i další daňové povinnosti.

Jak upozorňuje finanční správa, tzv. Liberační balíček III prodlužuje a rozšiřuje některá prominutí daně, příslušenství daně a správních poplatků z důvodu mimořádné události způsobené šířením koronaviru. Hlavním důvodem je, aby podnikatelé a živnostníci získali ještě více času pro podání svých přiznání a na zaplacení daně z příjmu. 

Daň z příjmů

Poplatníkům daně z příjmů fyzických a právnických osob se promíjí pokuta za pozdě podané daňové přiznání a úrok za pozdě zaplacenou daň za zdaňovací období 2019 v případech, kdy je zákonná povinnost podat daňové přiznání do 1. dubna, resp. 1. července, bude-li daňové přiznání podáno a daň zaplacena do 18. srpna 2020.

Daňové šablony ke stažení

Pokud do 18. srpna 2020 poplatníci nepodají daňové přiznání a neuhradí daň, budou se jim sankce za pozdní podání a pozdní úhradu počítat od začátku zákonné lhůty, tj. od 1. dubna, resp. od 1. července a to do dne podání nebo do dne zaplacení.

Prominutí sankce se nevztahuje jen na daňové subjekty spravované Specializovaným finančním úřadem (SFÚ). Jedná se o právnické osoby založené za účelem podnikání, která dosáhly obratu více než 2 mld. Kč. Dále se jedná o banky, spořitelny, či pojišťovny.

Přiznání lze podat do 18. srpna, přehled OSVČ u zdravotka ale už do 3. srpna.

Daň z nabytí nemovitých věcí

V případech daně z nabytí nemovitých věcí, kdy poslední den lhůty pro podání daňového přiznání a splatnost daně nastane v období od 31. 3. 2020 až 30. 11. 2020, budou prominuty sankce související s pozdním podáním daňového přiznání a s pozdní úhradou daně pokud bude daňové přiznání podáno a daň uhrazena do 31. 12. 2020.

Daň z přidané hodnoty

Finanční správa upozorňuje plátce DPH, že 31. 7. 2020 končí účinnost některých prominutí v oblasti DPH. Jedná se především o automatické prominutí pokuty 1000 Kč za pozdní podání kontrolního hlášení (bez výzvy správce daně) a prominutí pokut ve výši 10, 30 nebo 50 tisíc Kč za porušení povinností souvisejících s kontrolním hlášením v důsledku působení mimořádných opatření.

Dále také již nebude ke stejnému datu automaticky prominuta pokuta za pozdní podání daňového přiznání k DPH, jejíž prominutí je vázáno na současné prominutí pokuty za porušení povinností souvisejících s kontrolním hlášením v důsledku působení mimořádných opatření.

V této souvislosti doporučujeme plátcům DPH, aby co nejdříve předložili podání v oblasti DPH, která nebyla doposud podána z důvodu vlivu mimořádné události a u kterých již uplynula zákonná lhůta.

Co dalšího přinesl uplynulý týden na serveru Podnikatel.cz? 

Dotační program COVID Nájemné Ministerstva průmyslu a obchodu ČR schválila Evropská komise a v nejbližších dnech se očekává jeho vyhlášení. Program COVID Nájemné je na spadnutí. Nepropásněte žádost 

Ministerstvo financí posílá na vládu návrh na paušální daň. Týkat by se měla živnostníků s příjmy do jednoho milionu korun. Na vládu míří návrh na paušální daň. Živnostníci by měli platit 5740 měsíčně

Návrh Ministerstva financí ČR na zrušení daně z nabytí nemovitých věcí ve výši 4 % z celkové kupní ceny prošel včera Sněmovnou i ve druhém čtení. Zruší se daň z nabytí nemovitých věcí. Koho se bude úleva týkat?

Brand24

Návrh zákona o prominutí pojistného ve znění schváleném Poslaneckou sněmovnou nedává zaměstnavatelům potřebnou jistotu, zda splní požadované podmínky. Novela zákona o prominutí pojistného se zřejmě moc nepovedla

Podnikatelské asociace kritizují navrženou úlevu pro malé firmy, kde by mělo být odpuštěno sociální pojištění za zaměstnance. V návrhu je několik nedostatků. Výrazné nedostatky v odpuštění sociálního: Jak kdyby ani nevycházelo z praxe

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).