Hlavní navigace

Potraviny chce do 10% sazby DPH přeřadit více stran. Kdo chce jen dvě sazby?

10. 9. 2021
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com, podle licence: Rights Managed
Politické strany mají ve volebních programech i změny v sazbách DPH, respektive přeřazení určitého zboží do druhé snížení sazby.

Například ČSSD a Přísaha by rády přeřadily do nejnižší sazby potraviny. ODS chce zase pouze dvě sazby ve výši 10 a 21 %.

Co se dozvíte v článku
  1. Historie změn sazeb DPH
  2. ANO
  3. ČSSD
  4. KSČM
  5. Piráti a STAN
  6. Přísaha
  7. SPD
  8. Spolu

Historie změn sazeb DPH

K zavedení DPH v ČR došlo na začátku roku 1993. První základní sazba činila 23 %, přičemž snížená měla hodnotu 5 %. Daň platili všichni podnikatelé, jejichž obrat byl v roce 1991 nebo od ledna 1992 do konce září 1992 vyšší než 6 milionů Kčs. Sazby DPH vydržely v této podobě do roku 1995, kdy se od 1. ledna snížila základní sazba o jeden procentní bod na 22 %. Snížená sazba zůstala beze změny.

Sazby v této podobě vydržely až do roku 2004. Přesto doznal zákon řadu změn. Předně se snížila hranice obratu, ze které se musela daň platit, a to na 2 miliony korun. V roce 1998 pak došlo k poměrně velkému převodu některých položek ze snížené do základní sazby DPH, jednalo se hlavně o elektrickou energii, plyn a pevná paliva.

Další novinky, a to i v oblasti sazeb daně, přinesl vstup České republiky do Evropské unie a nutná harmonizace DPH s takzvanou Šestou směrnicí. Zákon převedl mnoho služeb a zboží do základní sazby, a všechny tyto položky proto výrazně zdražily. Pokles cen naopak přišel u potravin, na které se stejně jako na dětské pleny nebo noviny vztahovala snížená sazba DPH. Zatímco snížená sazba zůstala na 5 %, základní klesla na 19 %. Zákon zároveň snížil hranici obratu, od které museli podnikatelé DPH platit. Nově se jednalo o 1 milion korun.

Sazby DPH vydržely čtyři roky, než se od roku 2008 zvýšila snížená sazba na 9 %. Od 1. ledna 2010 vzrostly sazby DPH o jeden procentní bod na 10 % a 20 %. V roce 2012 se pak zvýšila snížená sazba na 14 % a v dalších letech se počítalo se sjednocením DPH na úrovni 17,5 %. Od sjednocení sazeb ale vláda nakonec ustoupila a místo toho vzrostly od roku 2013 obě sazby o jeden procentní bod na 21 a 15 %.

V roce 2015 pak byla zavedena třetí sazba (druhá snížená) ve výši 10 %, do které byly zařazeny knihy a léky včetně kontrastních látek, radiofarmak, antikoncepce či veterinárních léčiv, nezbytná dětská výživa a potraviny pro lidi trpící celiakií a fenylketonurií. V roce 2019 byla do druhé snížené sazby přeřazena hromadná pozemní doprava cestujících a jejich zavazadel s výjimkou osobní dopravy lyžařskými vleky a také vodní hromadná pravidelná doprava cestujících a jejich zavazadel. Od ledna 2020 bylo do třetí sazby DPH přeřazeno „teplo a chlad“.

Koho budete volit v letošních podzimních volbách?

Spolu s rozšířením EET se do snížené sazby zařadily:

  • domácí péče o děti, staré, nemocné a zdravotně postižené občany,
  • stravovací služby a podávání nápojů vč. točeného (sudového) piva podávaného jako stravovací nebo cateringová služba, avšak s výjimkou stravovacích služeb, které jsou osvobozeny od daně podle § 57 až 59 zákona o dani z přidané hodnoty, a s výjimkou podávání tabákových výrobků a alkoholických nápojů (kromě točeného piva),
  • úprava a rozvod vody prostřednictvím sítí (vodné),
  • odvádění a čištění odpadních vod včetně ostatních služeb souvisejících s těmito činnostmi (stočné),
  • služby čištění vnitřních prostor prováděné v domácnostech,
  • služby mytí oken prováděné v domácnostech,
  • opravy obuvi a kožených výrobků,
  • opravy a úpravy oděvů a textilních výrobků,
  • opravy jízdních kol,
  • kadeřnické a holičské služby,
  • půjčování nebo nájem knih,
  • pitná voda dodávaná odběratelům vodovodem podle zákona o vodovodech a kanalizacích,
  • e-knihy a audioknihy, omalovánky a mapy

V letošním roce pak došlo ještě k jedné změně. Do první snížené sazby DPH ve výši 15 % byl přeřazen komunální odpad a druhotné suroviny.

Tip: Procházíme volební programy a zjišťujeme, kdo slibuje podnikatelům nejlepší výhody. Čtěte volební speciál

ANO

Vládní hnutí ANO na otázky serveru Podnikatel.cz neodpovědělo. V programu žádné změny sazeb DPH uvedeno nemá (jen návrh na zvýšení hranice pro registraci k DPH na 2 miliony korun).

ČSSD

Sociální demokraté chtějí snížit sazbu u základních potravin (pečivo, zelenina, ovoce, maso, ryby atd.) na 10 %.

KSČM

Jak uvedl serveru Podnikatel.cz poslanec KSČM Jiří Dolejš, komunisté jsou pro udržení více sazeb. U dalšího zařazení do nižších sazeb je třeba zvážit, zda se to projeví v konečné ceně, doplnil Jiří Dolejš.

Piráti a STAN

Koalice Pirátů a STAN vítá snahy na evropské úrovni, které zjednodušují správu daně z přidané hodnoty jak na vnitrostátní úrovni, tak na úrovni mezinárodního obchodu a poskytování služeb mezi členskými státy. Prověříme odůvodněnost zahrnutí jednotlivých položek do snížené sazby DPH. Vnímáme i problém určité nelogičnosti více sazeb v jednom oboru podnikání, například v pohostinství (jídlo na místě a jídlo s sebou). Ve spolupráci se zástupci podnikatelů, kterých se tento problém týká, budeme hledat řešení, současně jsme si vědomi limitů evropského práva, dodal serveru Podnikatel.cz Mikuláš Ferjenčík, poslanec Pirátů.

Přísaha

Přísaha chce podobně jako ČSSD snížit DPH u základních potravin.

SPD

SPD na dotazy serveru Podnikatel.cz neodpovědělo. Ve volebním programu pro letošní volby má hnutí u DPH jen uvedeno, že chce zavedení platby DPH ze skutečně zaplacených faktur.

Brand24

Spolu

Koalice Spolu chce pouze dvě sazby DPH. Celé probíhající volební období říkáme, že je namístě nastavit dvě sazby DPH, a stejně tak říkáme, že mají být 10 a 21 %. Je to jasný krok ke zjednodušení a zpřehlednění daňového systému. Konkrétní úpravy je třeba prodiskutovat napříč politickým spektrem, aby nedocházelo k překotným změnám a přesunům v jednotlivých sazbách, komentoval Václav Smolka, mluvčí ODS.

V pondělí 13. 9. server Podnikatel.cz přinese přehled plánů politických stran v oblasti hranice pro povinnou registraci k DPH.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Zástupce šéfredaktora Podnikatel.cz a BusinessCenter.cz

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).