Hlavní navigace

Potřebujete změnit operátora? Nyní to půjde rychleji a levněji

2. 4. 2020
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Od 1. dubna je účinná novela zákona o elektronických komunikacích, která významným způsobem urychlí a zlevní přestup k jinému operátorovi.

Novela zkracuje lhůty pro přenos čísla, ale také výrazněji než doposud zastropuje i výši smluvních pokut při předčasném ukončení smlouvy uzavřené na dobu určitou. Nová právní úprava se vztahuje jak na všechny nové smlouvy, tak i na všechny stávající.

Co se změní?

Poskytovatelé služeb elektronických komunikací mají tedy povinnost doplnit do účastnické smlouvy takzvaný ověřovací kód účastníka pro přenesení telefonního čísla. Provedou to stejným způsobem, jakým dochází k jednostranné změně uzavřené smlouvy podle § 63 odst. 6 zákona o elektronických komunikacích.

Tento ověřovací kód je nezbytností pro podání žádosti o přenos čísla. S tou se zákazník bude moci obrátit na svého nového poskytovatele. Ten se už o vše potřebné postará (princip one-stop-shop). Jak potvrdilo tiskové oddělení Českého telekomunikačního úřadu, na přenesení čísla mají poskytovatelé služeb nově nejvýše 2 pracovní dny.

O novele jsme informovali v článku Mobilního operátora vyměníte snáze a levněji, novinky se navíc týkají i OSVČ

Novela zákona zároveň zavádí výraznější omezení smluvních pokut pro případ předčasného ukončení smlouvy na dobu určitou. Ty se v případě fyzických osob (ať již spotřebitelů nebo podnikajících fyzických osob) mohou účtovat pouze tehdy, pokud smlouva skončí do tří měsíců od jejího uzavření. Smluvní pokuta je v takovém případě omezena 5 % součtu měsíčních paušálů (nebo minimálního měsíčního plnění) zbývajících do konce sjednané doby. Výše úhrady se pak počítá z částky placené v průběhu trvání smluvního vztahu. 

Brand24

Jaké jsou sankce?

Dodržování zákonných povinností je připraven kontrolovat Český telekomunikační úřad. Ve smyslu § 118 odst. 14 písm. ab) zákona o elektronických komunikacích platí, že operátor se dopustí přestupku tím, že neuvede ve smlouvě všechny informace podle § 63 odst. 1 nebo informace budou v rozporu s tímto ustanovením. Přestupku se dopustí také tehdy, pokud bude uplatňovat podmínky pro ukončení smlouvy na dobu určitou v rozporu s novelizovaným zněním zákona.

ZMĚNY A NOVINKY 2020

Co se změní pro OSVČ i zaměstnance od 1. ledna 2020? Sledujeme všechny novinky a daňové změny

Za uvedené přestupky lze uložit pokutu až 15 milionů Kč nebo do výše 5 % čistého obratu pachatele přestupku dosaženého za poslední ukončené účetní období. Rozhodovat se bude podle toho, která z těchto hodnot je vyšší.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).