Hlavní navigace

Potvrzeno: Booking.com zaplatí pokutu více než 8 milionů korun

11. 11. 2019
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Společnosti Booking.com byla uložena pokuta ve výši 8 336 000 korun za zakázané vertikální dohody. Narušila tak hospodářskou soutěž na trhu podobných služeb.

Pokuta byla uložena na základě toho, že předseda Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže Petr Rafaj zamítl svým pravomocným rozhodnutím rozklad společnosti. 

Společnost měla lepší podmínky

Společnost narušila hospodářskou soutěž na trhu služeb zprostředkování on-line rezervace krátkodobého ubytování v České republice a na trhu poskytování krátkodobých ubytovacích služeb tím, že uzavírala v období od 1. 5. 2009 do 30. 6. 2015 zakázané dohody s poskytovateli krátkodobých ubytovacích služeb na území České republiky. 

Jednalo se o dohody o široké paritě, podle kterých měla společnost Boooking.com dostávat shodné nebo lepší podmínky rezervace ubytování, ať již ve vztahu k ceně, dostupnosti pokojů nebo jiným podmínkám rezervace, než jaké byly dostupné na webových stránkách těchto ubytovacích zařízení nebo na jakémkoli jiném online či offline distribučním kanálu daného ubytovacího zařízení. Společnost Booking.com tak svým jednáním bránila, aby se na trhu rozvinula konkurence, která by tak v konečném důsledku mohla nabízet lepší ceny a výhodnější podmínky rezervace ubytování zákazníkům vyhledávajícím krátkodobé ubytování, popisuje Martin Švanda, tiskový mluvčí Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže

Krátkodobému ubytování jsme se věnovali také v článku Konec výhod ubytování přes Airbnb? Poplatky za ubytování by se měly sjednotit

skoleni_15_4

Současně byl jednáním Booking.com potenciálně ovlivněn obchod mezi členskými státy Evropské unie při poskytování služeb on-line rezervace krátkodobého ubytování. Rozhodnutí bylo založeno také na rozsáhlém šetření, v jehož průběhu úřad oslovil stovky hromadných ubytovacích zařízení.

Petr Rafaj v rámci rozkladového řízení zamítl námitky společnosti Booking.com týkající se vymezení relevantního trhu, prokázání protisoutěžních následků nebo podřazení jednání pod některou ze zákonných výjimek. Spáchaný delikt označil typově za méně závažný, nikoliv však bagatelní, a potvrdil závěry prvostupňového rozhodnutí včetně uložené pokuty, doplňuje závěrem Martin Švanda.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).