Hlavní navigace

Pouhý den na žádost o kompenzační bonus za 2. bonusové období. Pak nárok zaniká

21. 1. 2021
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com, podle licence: Rights Managed
Na podání žádosti o tzv. podzimní kompenzační bonus už nezbývá moc času. Pokud nebude tiskopis na stole berňáku do zítra, nárok je vniveč.

Žádat o kompenzační bonus je možné za ty kalendářní dny v rámci 2. bonusového období od 5. 11. 2020 do 21. 11. 2020, za které skutečně vznikl nárok na poskytnutí kompenzačního bonusu. Žádost lze obecně podat nejpozději do pátku 22. ledna 2021.

Jak upozorňuje finanční správa, do 1. března 2021 je možné žádost podat pouze za kalendářní dny, za které žadatel o kompenzační bonus obdržel v České republice nebo v některém z členských států Evropské unie nebo Evropského hospodářského prostoru alespoň jednu z těchto podpor souvisejících se zmírněním následků výskytu koronaviru:  podporu, která slouží k úhradě nájemného, podporu poskytovanou zaměstnavatelům, podporu poskytovanou v podobě dotace v rámci dotačního programu MPO Ošetřovní pro OSVČ. 

Pokud nebude žádost o výplatu kompenzačního bonusu za 2. bonusové období (5. 11. – 21. 11. 2020) podána nejpozději do zítra, nárok na bonus ze zákona zaniká.

Co je zakázáno a na co mám nárok?

Tady je přehled všech opatření, která jsou platná pro podnikatele i veřejnost. Přečtěte si také seznam všech podpor, které lze ještě aktuálně čerpat. 

Nárok na kompenzační bonus může vzniknout ze tří možných titulů – z titulu osoby samostatně výdělečně činné, z titulu společníka společnosti s ručením omezeným a/nebo z titulu osoby vykonávající práci na základě dohody o práci konané mimo pracovní poměr. www.financnisprava.cz Pro každý z těchto titulů jsou stanovena specifická zákonná kritéria, jejichž splněním je podmíněn vznik nároku na kompenzační bonus. Pokud nesplňujete kritéria alespoň jednoho z uvedených titulů, nevzniká vám nárok na poskytnutí kompenzačního bonusu.

Daně x

Jak lze žádost podat

Žádost o kompenzační bonus lze podat stejným způsobem jako v první vlně:

  • prostřednictvím webové aplikace,
  • e-mailem (nutno ručně žádost podepsat a vyfotit či naskenovat),
  • datovou schránkou,
  • prostřednictvím Aplikace Elektronická podání pro Finanční správu (EPO),
  • prostřednictvím poštovních služeb,
  • osobně v podatelnách finančních úřadů a ve sběrných boxech umístěných na územních pracovištích.

Samotná žádost se skládá z čestného prohlášení, že dotyčný splňuje podmínky pro přiznání bonusu, čísla účtu a identifikačního údaje. Dohodáři musí navíc se žádostí doložit kopii příslušné dohody a mzdových listů nebo jiné relevantní potvrzení zaměstnavatele.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).