Hlavní navigace

Používá hudbu jako kulisu při cvičení s klienty ve vodě. Jak je to s poplatky?

12. 9. 2019
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Při své práci s klienty využívá hudební reprodukci jako kulisu. Týkají se jí poplatky a komu všemu je hradí?

Server Podnikatel.cz nabízí svým čtenářům odborné poradny, které se zaměřují na různé oblasti podnikání. Jedna z otázek v právní poradně se týká poplatků Ochrannému svaz autorskému pro práva k dílům hudebním a Intergramu. 

Dotaz z právní poradny

Platím OSE a Intergramu poplatky za hudbu. Do které skupiny se mám zařadit, když cvičím s klienty ve vodě a hudba slouží pouze jako kulisa?
Hraji z CD přehrávače. A komu všemu musím platit?

Odpovídá advokát Matěj Grödl

Pokud reprodukovanou hudbu využíváte při skupinovém cvičení s klienty ve vodě, měla byste ochrannému svazu autorskému pro práva k dílům hudebním (OSA) platit příslušné poplatky za hudební reprodukci. Jaký ceník pro hrazení příslušných poplatků využít, by se především mělo odvíjet od toho, jakou konkrétní smlouvu máte s OSA uzavřenou. 

Čtěte také: Máte v šenku funkční TV? To ještě neznamená, že musíte platit Intergramu a spol.

Na základě obecného posouzení vašeho způsobu hudební reprodukce (v rámci skupinových cvičebních lekcí) lze předpokládat, že byste měla být zařazena v rámci sazebníku „R – OSA, Intergram, Dilia, OOA-S, OAZA – Reprodukovaná hudba“, a to do skupiny V. sazebníku pro oblast „fitness, posilovny, aerobic a skupinová cvičení“, přičemž vaše sazba by se s největší pravděpodobností měla odvíjet od toho, zda svým klientům nabízíte lekce na základě paušálního měsíčního či ročního členství, nebo na základě jednorázového vstupného pro každou lekci.

Správnost vašeho zařazení v příslušném sazebníku bych však určitě doporučil si ověřit přímo s pověřeným zástupcem či odpovědným pracovníkem OSA. Pokud byste však opravdu spadla pouze do skupiny V. sazebníku pro oblast „fitness, posilovny, aerobic a skupinová cvičení“ a nikoliv do skupiny I. a II. sazebníku, týkající se běžného i zvláštního způsobu užití, předmětná sleva by se na vás s největší pravděpodobností nevztahovala. Sleva se totiž zjevně týká jen běžného i zvláštního způsobu užití, tedy skupiny I. a II. sazebníku.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).