Hlavní navigace

Povinné testování zaměstnanců: Kdo to uhradí?

27. 10. 2020
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com, podle licence: Rights Managed
Podle Hospodářské komory ČR by se měl na případném povinném testování finančně podílet stát. Neměla by z jeho strany chybět alespoń částečná kompenzace.

Premiér Andrej Babiš připustil, že by mohlo být zavedeno plošné povinné testování ve firmách. Podle Hospodářské komory ČR, která na slova reaguje, by stát měl spolu s případným povinným testováním přijít i se systémem alespoň částečných kompenzací ze strany státu a zdravotních pojišťoven. Šlo by totiž o další vysoké náklady pro současnou krizí zasažené podnikatele. 

Vítáme, že vláda vnímá nezastupitelnou roli zaměstnavatelů při prevenci covidu-19. Zároveň si ale musí uvědomit, že masivnější testování bude znamenat nepochybně vyšší náklady pro podnikatele. Stát musí zároveň zajistit i dostatečnou kapacitu laboratoří, které velké množství testů v rozumném čase zpracují, uvádí prezident Hospodářské komory ČR Vladimír Dlouhý.

Co je zakázáno a na co mám nárok?

Tady je přehled všech opatření, která jsou platná pro podnikatele i veřejnost. Přečtěte si také seznam všech podpor, které lze ještě aktuálně čerpat. 

Velkou příležitost vidí mnohé sektory zastoupené v Hospodářské komoře ČR v tzv. antigenních testech, u kterých je diagnostika infekčního onemocnění založená na detekci antigenu a které mají výhodu v rychlosti testu (do 15 až 30 minut), snadnosti provedení a relativně nízké ceně. 

Očekáváme, že laboratorní skupina ministerstva zdravotnictví už opravdu v řádu dní stanoví jasně veškeré zásadní parametry testů, jako je požadovaná senzitivita a specificita, a jednoznačně vydefinuje podmínky uznání antigenních testů jako diagnostické metody. Zdravotní pojišťovny pak musejí obratem stanovit podmínky úhrady, a to nejen testů samotných, ale i veškerých dalších nákladů, například zdravotnického materiálu. Testování musí být pro praktické lékaře finančně motivující, apeluje předseda Sekce zdravotnictví a sociálních služeb Hospodářské komory ČR Ivo Hlaváč.

Daňová uznatelnost testů na COVID-19 k výkonu práce

Zaměstnavatelé jsou povinni soustavně vyhodnocovat zdravotní rizika svých zaměstnanců a na základě zjištění přijímat různá opatření. Z preventivních důvodů se mohou rozhodnout, že nechají své zaměstnance otestovat. A to nejen pro ochranu pracovního kolektivu, ale i pro bezpečný a plynulý provoz firmy.

skoleni_15_4

Podle informací finanční správy jsou náklady na test na COVID-19 daňově uznatelné v případě, že je provedení testu k výkonu práce nezbytné (povinné).Na straně zaměstnanců pak jde o plnění, které není předmětem daně z příjmů fyzických osob, což v praxi znamená, že se toto plnění zaměstnancům nebude zdaňovat. O povinný test se jedná, pokud je nařízen příslušným orgánem ochrany zdraví (např. ministerstvem zdravotnictví či hygienickou stanicí).

Tato informace byla na stránkách finanční správy zveřejněna v měsíci květnu 2020. Aktuálně však ministerstvo financí upřesnilo, že také dobrovolné testování zaměstnanců, které souvisí s chodem firmy, lze z daňového základu odečítat. Na straně zaměstnanců se nebude jednat o zdanitelný příjem.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).