Hlavní navigace

Povinnost zveřejňovat u zákonů povinnosti pro podnikatele leží opět na stole

12. 4. 2019
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: www.shutterstock.com, podle licence: Rights Managed
ODS, ANO a Piráti opětovně navrhují, aby zákonodárci museli ke každému projednávanému zákonu přiložit také přehled nových povinností, které norma přináší.

Už v minulém volebním období se zástupci všech stran zastoupených ve Sněmovně podepsali pod novelu zákonu, která mimo jiné povinnost uvádět v samostatné příloze výčet povinností, které norma zavádí či pozměňuje, zaváděla. Návrh však nakonec zamítl Senát a kvůli následným volbám tak zákon spadl pod stůl. Nyní leží na stole obdobný návrh.

První pokus nevyšel

Před dvěma roky se Hospodářské komoře ČR podařilo napříč politickým spektrem získat podporu pro novelu zákona o Hospodářské komoře ČR a Agrární komoře ČR, která měla zavést elektronický nástroj (tzv. právní elektronický systém – PES) umožňující firmám a živnostníkům spravovat plnění jejich povinností přes internet.

Vznik systému PES měla doprovázet ještě jedna významná novinka. Nově by všichni z navrhovatelů právních předpisů museli do samostatné přílohy zákona uvádět přehled povinností podnikatelů, které vyplývají z navrženého právního předpisu nebo z právního předpisu, který je právním předpisem měněn nebo doplňován.

Přestože se pod návrh zákona podepsali zástupci všech stran, zákon nakonec odmítl Senát a kvůli volbám se již nestihl opětovně projednat ve Sněmovně.

Čtěte více: Revoluce v přípravě zákonů se nekoná. Senát e-systém pro podnikatele zamítl

Povinnost zveřejňovat povinnosti opět na stole

Systém PES nicméně HK ČR spustila i tak, i když zatím v omezenějším režimu, než původně plánovala. V únoru letošního roku podepsala ministryně průmyslu a obchodu Marta Nováková s prezidentem Hospodářské komory ČR Vladimírem Dlouhým dohodu o spolupráci na projektu PES a společně jej představili. Právní elektronický systém považuji i za efektivní nástroj pro analýzu regulační a byrokratické zátěže pro podnikatele, která vyplývá z právních předpisů, řekla Nováková a dodala: PES nabídne podnikatelům přehledně a v uživatelsky přívětivé podobě seznam povinností, které je zapotřebí při podnikání plnit. Věřím v jeho úspěch, rozvoj a spokojenost podnikatelů.

Brand24

Čtěte více: PES, právní elektronický systém, který má podnikatelům usnadnit život, se vrací 

Kromě systému PES nyní dostává opětovnou šanci i druhá původně navrhovaná novinka, tedy povinnost ke každému projednávanému zákonu přiložit přehled nových povinností, které norma přináší. Strana ODS, kterou podpořilo hnutí ANO i Piráti, připravila novelu jednacího řádu, která tuto změnu přináší. Je to další z řady nástrojů, které přispějí ke změně přístupu státu k občanům. Podle navrhované úpravy bude muset s každým zákonem, který Sněmovna projednává, vzniknout také přehled toho, jaké povinnosti s sebou takový zákon nese, a sankcí, které za jejich neplnění zavádí, uvedl místopředseda výboru pro veřejnou správu Martin Kupka (ODS).

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).