Hlavní navigace

Požádali o Covid Praha o minutu dříve a ČMZRB je odmítla. Banka nakonec obrátila

12. 5. 2020
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Oficiálně startoval program Covid Praha v 8:00, ČMZRB nicméně technicky umožnila podat žádost o pár minut dříve. Žádosti, které přišly před 8:00, ale odmítla.

Žadatelům, kteří podali dle hodin banky žádost v 7:59, přišla po týdnu po podání z ČMZRB odpověď, že jejich žádost nemohla banka přijmout, jelikož byla podána moc brzo. Jak upřesnila Českomoravská záruční a rozvojová banka (ČMZRB) serveru Podnikatel.cz, brzkých žádostí bylo celkem 22. Po dotazech serveru Podnikatel.cz ale ČMZRB uvedla, že po vzájemné dohodě se zadavatelem programu, hlavním městem Praha, příjme i 22 brzkých žádostí, zařadí je do systému a vyhodnotí.

Banka umožnila podat žádost dříve, pak ji odmítla

Po zkušenostech s programem COVID II a vzhledem k nízké alokované částce, se dalo čekat, že se po zárukách v rámci programu Covid Praha jen zapráší. To se také skutečně stalo a program byl vyčerpán za necelých deset minut. Že bude potřeba podat žádost rychle, si samozřejmě uvědomovali i podnikatelé.

Čtěte více: Po COVID Praha se jen zaprášilo, program se vyčerpal za 10 minut

Už před 8. hodinou ráno, kdy program oficiálně startoval, byli nachystáni u počítačů s vyplněnou žádostí a dalšími potřebnými dokumenty a čekali, až se v e-podatelně ČMZRB objeví u kolonky „Věc“ možnost „Žádost o záruku COVID Praha“. Tato možnost se v e-podatelně však neobjevila až v 8:00, ale již několik minut před osmou. Někteří podnikatelé to pochopili jako začátek možnosti podávat žádosti a žádost podali. Od podatelny jim přišlo potvrzení o podání a oni si tak mysleli, že vše stihli a v pořádku vyřídili. O to větší překvapení je čekalo za necelý týden, kdy jim ČMZRB oznámila, že jejich žádost zamítla, protože dorazila ještě před osmou hodinou ranní, a to navzdory tomu, že banka to technicky umožnila.

Jak upřesnila serveru Podnikatel.cz Marie Lafantová, mluvčí ČMZRB, brzkých žádostí bylo celkem 22. Jde o čas příslušné aplikace, která slouží k příjmu a evidenci žádostí. Čas je řízený radiovým signálem. Povinné pole „Věc – Žádost o COVID Praha“ se skutečně objevilo několik minut před osmou hodinou, a to z technických důvodu, aby naše systémy mohly začít přijímat žádosti včas a nedošlo k tomu, že v 8:00 nebude systém funkční, odpověděla serveru Podnikatel.cz Marie Lafantová na otázky, jakým způsobem ČMZRB měří čas a proč technicky umožňuje podat žádost o pár minut dříve.

ČMZRB nakonec žádosti přijme

Po dotazech serveru Podnikatel.cz nicméně Marie Lafantová uvedla, že po vzájemné dohodě se zadavatelem programu, hlavním městem Praha, se ČMZRB rozhodla, že 22 brzkých žádostí zařadí do systému a vyhodnotí.

Program COVID Praha budil rozpaky už před startem. Oproti COVID II obsahoval “drobnou” změnu, která způsobila, že řada potřebných na záruky nedosáhla. Podnikatelé, kteří chtěli na záruky dosáhnout, totiž museli mít už schválený úvěr. Jenže řada potřebných na úvěr bez záruky nedosáhla a dostala se tak do začarovaného kruhu.

Brand24

Čtěte více: „Geniální“ změna u COVID Praha, řada potřebných nemá šanci na záruky dosáhnout 

Brzy by měl odstartovat další program Záruk Covid III, který se bude týkat i pražských firem. U něj již problém s brzkými žádostmi nehrozí, jelikož podnikatelé nebudou podávat žádost na ČMZRB a vše budou řešit jen se svojí bankou.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Zástupce šéfredaktora Podnikatel.cz a BusinessCenter.cz

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).