Hlavní navigace

Požádejte o příspěvek za ubytování uprchlíků, lze dostat až 12 000 Kč měsíčně

11. 4. 2022
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com, podle licence: Rights Managed
Od pondělí mohou ti, kteří ubytovávají Ukrajince prchající před válkou, žádat o solidární příspěvek. Ten činí 3000 Kč měsíčně za osobu, maximálně pak 12 000 Kč.

Žádost o příspěvek lze podat pouze elektronicky. Předpokladem přihlášení do aplikace je navíc jakákoliv forma elektronické identity občana.

Co se dozvíte v článku
  1. Od pondělí lze žádat o příspěvek
  2. Co se ve formuláři vyplňuje
  3. Jaké jsou podmínky ubytování
  4. Musí se příspěvek danit?
  5. Dary pro Ukrajinu a Ukrajince půjde odečíst z daní
  6. Limit pro dary na 30 % zůstane i pro letošek

Od pondělí lze žádat o příspěvek

Od pondělí 11. dubna mohou domácnosti, které ubytovávají ukrajinské uprchlíky utíkající před válkou, žádat o solidární příspěvek, jenž jim alespoň částečně vykompenzuje náklady. Příspěvek činí 3000 Kč za měsíc za jednoho ubytovaného Ukrajince, maximálně pak 12 000 Kč měsíčně.

Žádost je nutné podat elektronicky, přičemž předpokladem přihlášení do aplikace je jakákoliv forma elektronické identity občana. Využít lze například bankovní identitu, kterou v současnosti nabízí 7 bank (Air Bank, Česká spořitelna, ČSOB, Fio bank, Komerční banka, Moneta a Raiffeisenbank). Přihlásit se dá také prostřednictvím mobilního klíče eGovernmentu, který lze získat online i na jakémkoliv CzechPointu, či třeba skrze MojeID.

Žádost o solidární příspěvek je v pilotním režimu k dispozici v rámci online aplikace, kterou již MPSV několik týdnů využívá k vyřizování humanitárních dávek. Rozšiřujeme funkčnost stávajícího řešení, které již máme vyzkoušené. Chceme, aby se lidé mohli k solidárnímu příspěvku dostat co nejsnazším způsobem a nemuseli stát frontu na úřadech práce. Cesta, kterou jsme pro výplatu solidárního příspěvku zvolili, je velmi jednoduchá, ale zároveň bezpečná díky elektronické identitě občana, uvedl ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka.

Co se ve formuláři vyplňuje

Ve formuláři je nutné vyplnit základní údaje, včetně adresy nemovitosti. Je jedno, jestli jste vlastníkem, anebo máte nájemní/podnájemní smlouvu. Žádost musí obsahovat také údaje o ubytovaných cizincích s dočasnou ochranou. Kromě základních informací (jméno, datum narození atd.) jde o číslo pasu a číslo vízového štítku, pokud bylo vydáno. Dále se vyplňuje doba poskytnutého ubytování, která musí činit alespoň 16 po sobě jdoucích kalendářních dní v rámci jednoho měsíce. Pravdivost všech výše uvedených údajů a splnění podmínek potvrdíte čestným prohlášením. Nezapomeňte rovněž uvést číslo účtu, na který žádáte příspěvek vyplatit. V odůvodněných případech lze peníze dostat i peněžní poukázkou.

O příspěvek lze žádat zpětně za předchozí měsíc, aktuálně tedy za březen.

Jaké jsou podmínky ubytování

Předpokladem je, že ubytovaným osobám zajišťujete odpovídající prostor, místo pro přípravu jídla (lze zpřístupnit vlastní kuchyň nebo zřídit provizorní s vařičem a lednicí), koupelnu a WC (opět mohou být sdílené) a přístup k pitné vodě. Stačí tak například poskytovat nevyužívaný dětský pokoj a zpřístupnit vlastní vybavenou kuchyň, koupelnu, WC a přístup k pitné vodě. Stejně tak můžete poskytovat i prostory, které standardně pronajímáte na své IČO. Podmínkou ovšem je poskytnout vše jako fyzická osoba a mít oprávnění s nemovitostí nakládat.

To, že u vás Ukrajinci bydlí, nemusíte prokazovat žádnou společnou smlouvou. Do žádosti jen vyplníte identifikaci ubytovaných osob, aby bylo možné ověřit oprávněnost čerpání příspěvku.

Musí se příspěvek danit?

Solidární příspěvek je osvobozen od daně z příjmu a jeho výše se ani nezohledňuje při stanovení nároku na nepojistné dávky. Jak doplňuje server Měšec.cz, příspěvek tedy bude možné čerpat tak, abyste kvůli své dobré vůli nepřišli o jiné dávky. Pro účely zákona o státní sociální podpoře, zákona o pomoci v hmotné nouzi, zákona o poskytování dávek osobám se zdravotním postižením a zákona o sociálních službách se totiž nebude považovat za příjem, upřesňuje Měšec.cz.

Dary pro Ukrajinu a Ukrajince půjde odečíst z daní

Příspěvek navíc není jedinou podporou, kterou budou moct lidé pomáhající Ukrajině využít. Na třetí čtení čeká ve Sněmovně novela zákona o daních z příjmů, která zavádí možnost odpočítat z daní dary Ukrajině. Norma umožní daňově uplatnit dary poskytnuté v roce 2022 nejen českým pořadatelům sbírek, ale i přímo Ukrajině (např. prostřednictvím ukrajinského velvyslanectví), jejím územně-správním celkům a právnickým nebo fyzickým osobám, jejichž sídlo nebo bydliště se nachází na území státu Ukrajina, pokud budou splněny podmínky příjemce a účelu, za který lze od základu daně odečítat bezúplatná plnění.

Dále ministerstvo financí navrhuje umožnit od základu daně odečíst i hodnotu bezúplatného plnění poskytnutého, nikoliv pouze z humanitárních důvodů, ale i za účelem podpory obranného úsilí státu Ukrajina (např. poskytnutí vojenského materiálu), což by podle dosavadního znění ustanovení § 15 odst. 1 a § 20 odst. 8 zákona o daních z příjmů nebylo možné.

Co se týká darů fyzickým osobám, budou muset ovšem i nadále splňovat podmínky, které již v současnosti platí pro fyzické osoby jakožto příjemce daru (například půjde o nezletilé dítě závislé na péči jiné osoby).

Limit pro dary na 30 % zůstane i pro letošek

Novela také o rok prodlužuje zvýšení maximální hranice pro výši odečtených bezúplatných plnění na 30 % základu daně. Tento zvýšený limit platil mimořádně kvůli koronavirové pandemii pro roky 2020 a 2021.

skoleni_15_4

Z pohledu příjemce bezúplatného plnění platí, že příjmy na humanitární nebo charitativní účely nebo do veřejných sbírek pořádaných právnickými osobami jsou již dnes osvobozeny od daně z příjmů. Nově bude v roce 2022 osvobozen i bezúplatný příjem poskytnutý za účelem podpory obranného úsilí Ukrajiny, tj. na základě novely se nebude uplatňovat případná srážková daň.

Psali jsme: Z daní půjde odečíst dary některým uprchlíkům i na vojenskou pomoc Ukrajině

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Zástupce šéfredaktora Podnikatel.cz a BusinessCenter.cz

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).