Hlavní navigace

Pozitivní antigenní test ve třídě? Čtěte, jak žádat o ošetřovné

27. 5. 2021
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com, podle licence: Rights Managed
V případě, že má jedno dítě ve třídě pozitivní antigenní test na koronavirus, musí všechny děti domů a čekají, zda bude pozitivita potvrzena PCR testem.

V takovém případě vzniká nárok na ošetřovné. Jak upřesňuje Česká správa sociálního zabezpečení (ČSSZ), pro uplatnění nároku na poskytování ošetřovného není třeba, aby dětský lékař vystavil na tuto dobu tzv. Rozhodnutí o potřebě ošetřování (péče).

Pozitivní antigenní test ve škole

Rodiče často řeší, zda jim náleží ošetřovné na dítě, pokud muselo domů kvůli tomu, že jeho spolužák měl pozitivní antigenní test. Aktuálně platí, že dítě s pozitivním výsledkem antigenního testu má zákaz osobní přítomnosti ve školském zařízení a musí podstoupit konfirmační PCR test. Do doby oznámení výsledku trvá potřeba péče o toto dítě s nárokem na ošetřovné, protože je pro něj škola uzavřena ode dne zjištění pozitivního výsledku antigenního testu. Stejně tak to platí pro jeho spolužáky.

  • Pokud je konfirmační PCR test negativní, pak tímto dnem potřeba péče končí a dítě se i se svými spolužáky vrací do kolektivu.
  • Pokud je konfirmační PCR test pozitivní, pak do doby, než u dítěte skončí izolace/karanténa, fakticky trvá zákaz jeho osobní přítomnosti ve škole s nárokem na ošetřovné za tuto dobu pro pečující osobu.

Pozitivní PCR test ve škole

V takovém případě krajská hygienická stanice rovnou vydá zákaz přítomnosti ve škole a stanoví pro spolužáky povinnost absolvovat PCR test. Škola za tím účelem zasílá příslušné krajské hygienické stanici nebo Hygienické stanici hlavního města Prahy seznamy žáků, kteří byli ve škole v kontaktu s dítětem, které mělo pozitivní výsledek PCR testu. Tím je dána potřeba péče o tyto děti s nárokem na ošetřovné, která trvá do skončení karantény či izolace, doplnila Jitka Drmolová, mluvčí ČSSZ.

Na jakém formuláři žádost uplatnit?

Vždy, když jde o ošetřovné z důvodu uzavření školy/dětského zařízení, musí rodiče použít tiskopis Žádost o ošetřovné při péči o dítě za kalendářní měsíc, ve kterém bylo uzavřeno výchovné zařízení (škola) či jeho část, a to i tehdy, kdy mají vystavené Rozhodnutí o potřebě ošetřování (péče) od dětského lékaře.

ČSSZ vždy požadují tiskopis používaný při uzavření příslušného zařízení a nikoliv tiskopis, který vyhotovil dětský lékař z důvodu karantény dítěte. Rodiče dětí vygenerují žádost s novým číslem, neboť se bude jednat o nové případy potřeby péče o dítě v návaznosti na skončení rotační výuky na základních školách. Pro uplatnění nároku na poskytování ošetřovného není třeba, aby dětský lékař vystavil na tuto dobu rozhodnutí. Je však vhodné uschovat minimálně potvrzení o testu dítěte pro potřeby zaměstnavatele, který ověřuje existenci překážky v práci na straně zaměstnance (pro úplnost zmiňujeme, že nezávisí na tom, zda je nárok na výplatu ošetřovného či nikoliv), upřesnila Jitka Drmolová

Daně x

Pozitivní PCR mimo školní testování

Pokud se pozitivita dítěte zjistí mimo školu a třída není uzavřena, je sice dán nárok na tzv. krizové ošetřovné, ale protože jde o situaci vzniklou mimo docházku do školy, je v těchto případech třeba uplatnit nárok na tiskopisu Rozhodnutí o potřebě ošetřování (péče), který vystaví dětský lékař.

Děti starší 10 let

Nárok na tzv. krizové ošetřovné lze přiznat jen u dítěte do 10 let věku, u starších dětí pak pouze v definovaných případech hendikepovaných osob nebo dětí se speciálními potřebami.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Zástupce šéfredaktora Podnikatel.cz a BusinessCenter.cz

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).