Hlavní navigace

Pozor na mladé podnikatele, platí faktury s největším zpožděním

7. 11. 2018
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Nejhorší platební morálku mají živnostníci do 30 let. Faktury hradí průměrně s pětidenním zpožděním.

Čím starší je podnikatel, tím se disciplína jeho úhrad zlepšuje. Je však rozdíl mezi muži a ženami.

Vyplývá to z analýzy společnosti Bisnode. Ta prozkoumala vzorek více než 60 tisíc podnikatelů. Živnostníci průměrně splácí své faktury 2,1 dne po splatnosti. U mužů je ale platební morálka horší než u žen. Ty většinou splácejí faktury o půl dne méně.

Mladí podnikatelé riskují, často faktury platí pozdě

Podle očekávání nejhorší platební disciplínu mají mladí podnikatelé do 30 let, u nichž průměrná doba po splatnosti překračuje pět dnů. Důvodem je zřejmě skutečnost, že v této věkové skupině se vyskytuje největší podíl nezkušených začínajících podnikatelů, kteří se nacházejí na počátku své živnostenské činnosti, kdy hrozí největší riziko nezdaru, hodnotí výsledky analytik Bisnode Milan Petrák.

Čtěte také: Platební morálka je závislá také od oboru. Vůbec nejhorší platební morálku svých závazků mají stavební firmy.

S rostoucím věkem podnikatelů a podnikatelek se jejich platební morálka zlepšuje a problémy s placením faktur se vyskytují méně často. Současně vznikají rozdíly mezi ženami a muži.

Ženy nad 60 let platí faktury se zpožděním, u mužů je to naopak

Ve věkové kategorii 30 až 60 let ženy své faktury průměrně proplácí s menším zpožděním než muži, říká Petrák. Podle něj je největší rozdíl ve věku 40 až 50 let. Podnikatelé platí v průměru o více než den později než podnikatelky. S rostoucím stářím se tento rozdíl postupně stírá.

Ve věku nad 60 let se role obrací. V tomto věku naopak ženy platí faktury se zpožděním, zatímco muži platí faktury včas.


Autor: Bisnode

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Podnikatel.cz a BusinessCenter.cz

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).