Hlavní navigace

Pozor na změnu u systému EET. Týká se zabezpečení spojení

12. 5. 2021
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com, podle licence: Rights Managed
1. června 2021 přestane být systémem EET podporován šifrovací protokol TLS verze 1.1 a vybrané šifry z protokolu TLS 1.2.

Po ukončení podpory zastaralých šifrovacích protokolů TLS 1.1 a vybraných 1.2 nebude možné jejich prostřednictvím navázat zabezpečené spojení s příjmovou stranou systému EET. Povinnost evidovat tržby je nicméně nyní odložena až na rok 2023 a podnikatelé tak mají více než rok a půl na kontrolu svých pokladních zařízení.

Zkontrolujte certifikát

Zabezpečené připojení mezi pokladním zařízením používaným k evidenci tržeb a příjmovou stranou systému EET probíhá pomocí šifrovacího protokolu TLS. Jedná se o bezpečnostní prvek, který zaručuje zabezpečené spojení a zabraňuje tak odposlouchávání či falšování zpráv během přenosu.

1. června 2021 přestane být systémem EET podporován šifrovací protokol TLS verze 1.1 a vybrané šifry z protokolu TLS 1.2. Po ukončení podpory šifrovacího protokolu TLS verze 1.1 a dvou slabých šifer z protokolu TLS 1.2 nebude možné jejich prostřednictvím navázat zabezpečené spojení s příjmovou stranou systému EET. Do 1. června 2021 by se podnikatelé, kteří EET stále dobrovolně využívají, měli ujistit, že jejich pokladní zařízení podporují vyšší verzi TLS protokolů. Konkrétně jde o šifrovací protokoly TLS verze 1.3 a bezpečné šifry protokolu TLS 1.2. Při výběru nových pokladních zařízení používaných k evidenci tržeb by se měli informovat, že nové pokladní zařízení podporuje zabezpečené protokoly, doplnila finanční správa.

EET je pozastavena do roku 2023

Povinnost evidovat tržby je nyní odložena až na rok 2023 a podnikatelé tak mají více než rok a půl na kontrolu svých pokladních zařízení.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Zástupce šéfredaktora Podnikatel.cz a BusinessCenter.cz

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).