Hlavní navigace

Pozor, stále ne všichni změnili číslo účtu pro platbu zdravotního pojistného

31. 8. 2017
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Platby za zdravotní pojištění musí chodit pojišťovnám na nová čísla bankovních účtů. Ne všichni ale čísla změnili. Lajdáci jsou zejména v řadách OSVČ.

Všechny zdravotní pojišťovny musely na základě novely zákona o rozpočtových pravidlech nejpozději do 10. února 2017 zrušit své účty u komerčních bank a vytvořit si nové účty u České národní banky (ČNB). Ti, kteří provádí platby zdravotního pojištění jednotlivým zdravotním pojišťovnám, tak museli změnit číslo bankovního účtu. Přestože mají platby za pojistné chodit na nové účty pojišťoven už několik měsíců, stále se najdou tací, kteří změnu ještě neprovedli.

Jak uvádí největší zdravotní pojišťovna v České republice ve své tiskové zprávě, mezi ty, kteří povinnost stále odkládají, patří zejména samoplátci. Zaměstnavatelé už téměř ze 100 % platby na nové účty posílají. 1,5 % úhrad přichází ještě na původní účty u komerčních bank. Tyto peníze jsou pak na nové účty převáděny, říká mluvčí Všeobecné zdravotní pojišťovny Oldřich Tichý a dodává: Klienty, kteří stále ještě čísla účtů na svých platebních příkazech nezměnili, VZP na podzim znovu osloví.

Server Podnikatel.cz už dříve nabídl velký přehled bankovních účtů jednotlivých zdravotních pojišťoven. 

Jak postupují zdravotní pojišťovny v případě, že chodí platby stále na staré účty komerčních bank, si přečtěte v článku Zdravotní pojišťovny mají nová čísla účtů. Dokdy ale uznají i platby na stará?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).