Hlavní navigace

Další kontrola v tržnici SAPA, tentokrát se na ni zaměřili celníci

6. 8. 2018
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Několikrát do roka jsou v hledáčku celníků, úředníků i veterinářů. Pražská tržnice SAPA si na kontroly může vytvářet pomalu kalendář.

Přitom právě SAPA hostila před dvěma lety tiskovou konferenci, na které vystupoval premiér Andrej Babiš, tehdy v čele resortu ministerstva financí, k elektronické evidenci tržeb. 

Pořádání tiskové konference ale trhovce kontrol neušetřilo. Kontroly se tu provádějí několikrát do roka a úředníci pokaždé najdou nějaké pochybení. Poslední úlovek tu měli pražští celníci, kteří se zaměřili mimo jiné na kontrolu elektronické evidence tržeb (EET).

Kontrola tržnice SAPA dostala název APAS

Kontrolní akce měla přesmyčkový název APAS. Trvala dva týdny. V poslední kontrolní den bylo nasazeno více než 40 celníků, zhruba 20 policistů a kontrole byl přítomen i psovod se speciálně vycvičeným psem na obranu.

Kromě EET celníci kontrolovali i zboží a zaměřili se na pátrání po osobách nebo zda některý z trhovců nedluží na daních. Během akce APAS bylo zkontrolováno bezmála 200 provozoven a ve 30 případech bylo zjištěno porušení v oblasti EET.

Trhovci buď řádně nevystavili kupujícímu účtenku, nebo nebyla zaslána datová zpráva finanční správě. Na místě vybrali celníci celkem 204 tisíc korun, a to na dlužných pokutách nebo dalších nedoplatcích daní evidovaných celní nebo finanční správou.

Celní úřad pro hlavní město Prahu se na oblast EET zaměřuje cíleně. Od počátku roku provedl už 1100 kontrol a uložil v nich 280 pokut za necelých dva a půl milionu korun.

skoleni_15_4

SAPA je trnem v oku prakticky všech úředníků, chodí tam na kontroly pravidelně

Před celníky dorazili letos v květnu do tržnice SAPA i pracovníci ze Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI). Našli tam plíseň, špínu a škůdce. Kontrola ještě odhalila nedostatky ve skladování potravin. 

V loňském roce pak SAPA byla pod nájezdem úředníků z berňáku i celníků. Zatímco berňák zabavoval hotovost za nedoplatky na daních a kontroloval i EET, celníci objevili i různé padělky. Při kontrole v loňském roce došlo dokonce i na šarvátku.

Tržnice má časté problémy s hygienou 

VIDEO: Jak probíhala kontrolní akce berňáku

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Podnikatel.cz a BusinessCenter.cz

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).