Hlavní navigace

Práce na HPP nebo brigáda. Smlouva nebo dohoda. Máte v tom jasno?

5. 10. 2018
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com, podle licence: Rights Managed
Lidi do svého byznysy můžete dostat tzv. brigádně anebo na hlavní pracovní poměr. Ohlídejte si však, jaké jsou podmínky.

V době, kdy je na trhu práce liduprázdno, objevují se tisíce inzerátů, kde zaměstnavatelé hledají pracovní sílu. Tu do svého týmu přijímají brigádně nebo nabízejí práci na HPP. Co tyto pojmy znamenají a jaké jsou rozdíly v dokumentech?

HPP neboli hlavní pracovní poměr

Hlavní pracovní poměr obvykle vzniká podpisem pracovní smlouvyTa musí být vždy písemná a obsahovat tyto náležitosti: 

  • druh práce, na který je zaměstnanec přijímán,
  •  místo, kde bude práci vykonávat (obec, závod, provozovna, dílna), 
  • den nástupu. 

V pracovní smlouvě lze nejpozději v den nástupu do práce sjednat zkušební dobu, která nesmí být delší než tři měsíce, respektive šest měsíců v případě vedoucích pracovníků. Výhodou a zároveň nevýhodou zkušební doby je to, že obě strany během ní mohou ukončit pracovní poměr ze dne na den. 

Konkurenční doložka

Dalším doplňkovým ujednáním pracovních smluv je konkurenční doložka. I ta musí mít vždy písemnou formu a obsahovat nejen závazek zaměstnance zdržet se po určitou dobu výkonu podobné práce u jiného zaměstnavatele, ale také závazek zaměstnavatele platit za to kompenzaci. Za každý měsíc plnění závazku náleží zaměstnanci minimálně polovina průměrného měsíčního výdělku. 

Konkurenční doložky se tisknou ve velkém. Jak ale upozorňuje Lukáš Zelený, vedoucí právního oddělení spotřebitelské organizace dTes, většina z nich je ale neplatná, protože neobsahuje kompenzaci. Zaměstnavatelé zřejmě doufají, že se zaměstnanec zalekne smluvní pokuty za porušení doložky nebo že ze strachu neodejde ke konkurenci. Nároky z neplatné konkurenční doložky však nejsou vymahatelné, vysvětluje Lukáš Zelený. 

Pracovní smlouvu lze uzavřít na dobu určitou nebo neurčitou. Pokud je ve smlouvě doba určitá, nesmí přesáhnout tři roky. Zaměstnavatel ji může prodloužit nejvýše dvakrát. 

Vždy je dobré smlouvu před uzavřením důkladně pročíst. Čtěte, co může případně nastat. Chtěl si přivydělat a naletěl na znění smlouvy. Poučte se z jeho chyb

Práce na dohodu

V případě práce mimo pracovní poměr se uzavírá dohoda o provedení práce (DPP) nebo dohoda o pracovní činnosti (DPČ). Obě musejí být uzavřeny písemně. Od pracovní smlouvy se liší zejména omezenou ochranou zaměstnance. V tomto případě chybí nárok na dovolenou, cestovní náhrady, příplatky nebo odstupné. 

DPP lze uzavřít u jednoho zaměstnavatele až na 300 hodin za rok. Předmětem dohody je splnění jednotlivého pracovního úkolu. Výhodou je, že nepřesáhne-li příjem 10 000 Kč za měsíc, odvede se pouze daň z příjmu. 

Při sjednání dohod nesmí zaměstnavatel zapomínat na zákonné náležitosti dohody. Ve vlastním zájmu si je má kontrolovat i zaměstnanec. U dohod nezapomínejte na podmínky poskytování odměny

V tomto ohledu může být DPČ méně výhodná. V případě dohody o pracovní činnosti se totiž odvádí zdravotní a sociální pojistné již ve chvíli, kdy výdělek přesáhne 2500 Kč měsíčně. Výhodou naopak je, že DPČ lze uzavřít i na práci přesahující 300 hodin v roce. Práce na DPČ však v průměru nesmí překročit 2,5 dne týdně. Splnění rozsahu se posuzuje za celou dobu, na kterou byla dohoda uzavřena, maximálně za 52 týdnů, uvádí Zelený z dTestu. 

skoleni_15_4

Za práci náleží zaměstnanci přiměřené finanční ohodnocení. V případě pracovní smlouvy je to mzda (u státních zaměstnanců plat), pracujete-li na dohodu, je to odměna. Od roku 2018 činí minimální mzda 12 200 Kč a poměrně se použije také na dohody. U pracovní smlouvy navíc existuje zaručená mzda nebo plat. Oproti minimální mzdě se stanovuje jako nejnižší cena práce s ohledem na složitost, odpovědnost a namáhavost vykonávané práce.

Uchazeči o zaměstnání si nově nemůžou přivydělávat na dohodu o provedení práce. Novinku zavedla novela zákona o zaměstnanosti. Více v článku Uchazeči o zaměstnání mají smůlu, na dohodu o provedení práce si už nevydělají

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).