Hlavní navigace

Názor k článku Sociálka varuje. Vyplácením peněz bokem si můžete svého zaměstnance znepřátelit od ledo - Já vyplácím brigádníky na černo pořád, ne kvůli...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 11. 8. 2011 12:51

    ledo (neregistrovaný)
    Já vyplácím brigádníky na černo pořád, ne kvůli šetření na odvodech, ale prostě proto, že mzdová agenda je v ČR účetně tak komplikovaná, že bych musel ještě platit navíc účetního (i třeba externí firmu, ale vycházelo by to cca na 2000 Kč měsíčně fakturace za služby mzdové účetní). Už jsem zrušil i DPP, protože i DPP je poměrně komplikovaná (i když je zatím bez odvodů). Hodně firem, co vyplácí brigádníky na DPP si myslí, že je vyplácí správně, ale i u DPP musíte přemýšlet, kdy odvést srážkovou daň, kdy zálohovou, vést mzdové listy a archivovat je 30 let a podobné kravinky.

    Na tu související agendu nemám peníze, administrativně se mi vyplatí dávat prachy "na ruku". Nemusím se o nic starat.

    Když by existovala jednotná daň ze mzdy (třeba 40% ze mzdy), tu bych jednou měsíčně strhl a poslal na finančák, tak bych to legalizoval. Takže brigádníkovi dám mzdu 12000, z toho 4800 bych posílal finančáku a 7200 dával jako čistou mzdu. A finančák by ten odvod pak sám přerozdělil na zdravotní, důchod, nemocenskou, úrazovku a příjmovou daň.

    Dále mi vadí ta šílená administrativa, co všechno musíte vyplňovat za formuláře a posílat na různé úřady po celé republice.

    Vláda se zbláznila, na ministerstvech sedí šílenci, co milujou formuláře a buzerují lidi.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).