Hlavní navigace

Práce načerno nebo nedodržování pracovní doby: Padaly za to milionové pokuty

15. 7. 2019
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Sankce rozdávala inspekce práce taky v dalších oblastech zaměstnávání. Za minulý rok si tak na chlebodárce posvítila více jak 28 tisíckrát.

Státní úřad inspekce práce v minulém roce provedl více jak 28 tisíc kontrol a uložil více než 4 tisíce pokut. Souhrnná výše dosahuje téměř 300 milionů korun. 

Inspektoři se během kontrol zaměřují zpravidla na tyto oblasti: 

  • bezpečnosti práce na pracovištích a bezpečný provoz vyhrazených technických zařízení
  • dodržování pracovních vztahů a podmínek
  • odhalování nelegálního zaměstnávání směřovalo
  • oblast zaměstnanosti 
  • příčiny a okolností pracovních úrazů. 

Při kontrolách bylo minulý rok zjištěno zjištěno 34 914 nedostatků. Nejčastěji se zaměstnavatelé dopouštěli porušení právních předpisů v oblasti vyhledávání a řízení rizik spojených s možným ohrožením života a zdraví zaměstnanců. Další častá pochybení byla zjištěna u povinností při sjednávání a ukončování pracovního poměru a dohod konaných mimo pracovní poměr, v oblasti odměňování a dodržování pracovní doby zaměstnanců a v oblasti agenturního zaměstnávání.

Inspekce práce se zaměřuje také na nelegální zaměstnávání. Může být vnímána jako práce načerno výpomoc od člena rodiny? Odpověď nabízí článek Může vypomáhat svému manželovi v malém krámku bez smlouvy?

Co dalšího přinesl uplynulý týden na serveru Podnikatel.cz? 

Tajíte na webu identifikační údaje? Riskujete pokutu. Mít tyto údaje na webu je totiž pro podnikatele léta povinnost. Pokud to nevíte, zjednejte rychle nápravu. Více v článku Nemáte na webu jméno a identifikační údaje? Hrozí vám až stotisícová pokuta

Zlozvyk je zvyk, který tomu, kdo ho praktikuje, nijak neslouží, ale škodí a ničí produktivitu. V práci může negativně ovlivnit i ostatní, kolegy či podřízené. Podrobněji v článku Pracovní zlozvyky jsou nakažlivé, škodí vám i lidem okolo. Jak s nimi zatočit?

skoleni_15_4

Součástí novely daňového řádu je i revize sankčního systému. Změní se jak úroky, které platí podnikatelé, tak ty, co podnikatelům hradí finanční úřad. Více se dozvíte v článku Změní se nejen úroky, co platí podnikatelé, ale i ty, co hradí finanční úřad 

Již letos vyprší prvním podnikatelům pokladní certifikáty, které používají pro EET. Jejich platnost je totiž pouze 3 roky. Podrobněji v článku Platnost prvních certifikátů EET vyprší už letos. Známe postup, jak získáte nový

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).