Hlavní navigace

Pravidla pro homeworking se budou buď ignorovat, nebo homeworking skončí

11. 3. 2016
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: www.shutterstock.com, podle licence: Rights Managed
Některé pasáže z novely zákoníku práce musel vymýšlet opravdový „expert“, tvrdí podnikatelské asociace. Ukázkovým příkladem jsou pravidla pro homeworking.

Oslovení zástupci podnikatelských asociací se shodují, že novela zákoníku práce žádnou větší flexibilitu pracovněprávních vztahů nepřinese, ba naopak. Přitom právě prohloubením flexibility argumentuje ministerstvo práce a sociálních věcí, které novelu předložilo.

Čtěte více: Konec homeworkingu? Novela zákoníku zpřesňuje povinnosti firmám, ty se bouří

MPSV chce uzákonit pravidla pro homeworking

Ilustrační obrázek.
Autor: www.shutterstock.com, podle licence: Rights Managed

Ilustrační obrázek.

Kontroverzních bodů obsahuje novela hned několik. Podnikatel bude muset například zajistit, že zaměstnanec nebude v práci stresován. Novela rovněž počítá se zavedením pravidel pro homeworking. Zaměstnavatel bude muset nově hradit všechny náklady, které jsou spojeny s komunikací mezi zaměstnancem a zaměstnavatelem, a další náklady, které vzniknou při výkonu práce. Zaměstnavatel zároveň musí přijmout taková opatření, která zabraňují izolaci zaměstnance vykonávajícího práci mimo pracoviště zaměstnavatele od ostatních zaměstnanců a zajistit mu možnost se pravidelně setkávat s ostatními zaměstnanci. Dále pracovní podmínky zaměstnance vykonávajícího práci mimo pracoviště zaměstnavatele nesmí znevýhodňovat nebo zvýhodňovat tohoto zaměstnance v porovnání se srovnatelnými zaměstnanci, kteří pracují na pracovišti zaměstnavatele.

S nápady musel přijít nějaký „expert“, tvrdí podnikatelé

Právě stanovení pravidel pro homeworking považují podnikatelská sdružení za jeden z největších nesmyslů novely. Zatížení práce na homeworking balíkem nových pravidel, z nichž se většina stejně nebude dodržovat, není v pořádku. Navíc budou nekontrolovatelná. Požadavky typu, že zaměstnavatel omezí izolaci pracovníka na homeworking od ostatních zaměstnanců, že mu umožní setkávat se s kolegy nebo že mu nebude nijak znevýhodňovat pracovní podmínky, musel vymýšlet opravdu expert, uvedl serveru Podnikatel.cz Karel Havlíček, předseda Asociace malých a středních podniků a živnostníků ČR.

skoleni_15_4

Podobný názor má i Hospodářská komora ČR, podle které už nyní home office umožňuje  nemalá část zaměstnavatelů. Podle komory je proto zbytečné tuto praxi nějak uzákoňovat. MPSV navíc home office chce spojit s řadou povinností pro zaměstnavatele, jako třeba zajištění bezpečnosti práce na domácím pracovišti. Což by obnášelo i kontrolu toho, zda zaměstnanec doma v kuchyni, kde třeba pracuje, nemá kluzkou podlahu, upozornil Miroslav Diro, mluvčí Hospodářské komory ČR.

Radomil Babek, předseda Asociace podnikatelů a manažerů, dokonce tvrdí, že zaměstnavatelé přestanou homeworking nabízet. Těžko budou zaměstnavatelé poskytovat zaměstnancům tuto výhodu, když se tím vystaví riziku postihu, protože podmínky, které novela pro práci z domova předepisuje, budou těžko splnitelné. Z tohoto pohledu je až směšné zdůvodnění paní ministryně Marksové, že chce práci z domova podpořit, uzavřel Bábek.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Zástupce šéfredaktora Podnikatel.cz a BusinessCenter.cz

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).