Hlavní navigace

Právo: Rozšíření mýtného by se mělo odložit

26. 2. 2009
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Hospodářský výbor sněmovny včera doporučil, aby poslanci odložili rozšíření mýtného na rok 2011. V současnosti v ČR platí mýtné jen kamiony a autobusy s hmotností 12 a více tun, avšak již tento rok mělo dojít k rozšíření na všechna nákladní auta od 3,5 tun. Důvodem návrhu hospodářského výboru je současná ekonomická situace.

Když se rodila myšlenka, že mýtné rozšíříme, rostla česká ekonomika šesti procenty. Teď ale situace v ČR není rozhodně růžová. Objem přepravovaného zboží padá a výběr mýtného klesl proti stejnému loňskému období už o pětinu. Potřebujeme proto nástroje, jak ekonomice pomoci a nezatěžovat i další dopravce mýtným, uvedl včera ministr dopravy Petr Bendl (ODS).

Hospodářskému výboru se také nelíbí zavedení elektronických kupónů místo současných papírových dálničních známek. Členové výboru také navrhují, aby se v určité době mýtné zvýšilo a vybíralo se i na silnicích druhých a třetích tříd. Toto opatření by mělo kompenzovat a případně nahradit zákaz pátečních jízd kamionů. Čtěte více: Další Jobovy rány pro autodopravce. Hrozí celoroční omezení.

Mýtné na okreskách ovšem nepůjde zavést dříve než za dva tři roky. Musíme nejprve pečlivě zanalyzovat, jaké náklady si to vyžádá a zda by nakonec na mýtné kraje nedoplácely, komentoval předseda asociace krajů Michal Hašek (ČSSD).

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Zástupce šéfredaktora Podnikatel.cz a BusinessCenter.cz

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).