Hlavní navigace

Pražským taxikářům vadí ostrá konkurence. Chtějí zavedení minimálních cen

7. 3. 2012
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: 329515
Pražští taxikáři si stěžují na ostrou konkurenci a požadují zavedení minimálních cen. Dnes odpoledne proto vyrazili na protestní jízdu.

Pražští taxikáři vyjeli v dnešních odpoledních hodinách na protestní jízdu ze Strahova k magistrátu na Mariánském náměstí. Akce se podle ČTK zúčastnily desítky lidí. Důvodem jsou minimální ceny, jejichž zavedení požadují taxikáři po vedení Prahy. Radní v čele s primátorem Bohuslavem Svobodou však toto opatření odmítají, jelikož by omezilo konkurenci. Podle Svobody navíc ani minimální ceny neumožňuje stávající legislativa a požadavek taxikářů proto považuje za absurdní.

Primátor dále ve svém tiskovém prohlášení uvedl, že návrh taxikářů na minimální cenu bere jako nemravný, protože minimálně část taxikářů nadále okrádá hlavně zahraniční cestující a poškozuje pověst města. Ostatně tento fakt jsem si potvrdil před dvěma měsíci, když proběhla interní kontrola poskytovatelů taxi služeb. Úředníci odboru zahraničních vztahů mluvící třemi světovými jazyky se vydávali za fiktivní zákazníky z ciziny. Zjistili jsme, že stále dochází k nekalému chování taxikářů a to zejména u turistů, řekl primátor města Bohuslav Svoboda. Čtěte také: Taxikáři jsou nepolepšitelní, půlka z nich v lednu porušila předpisy

Svoboda rovněž uvedl, že chce naopak prosadit přísnější metr na provozovatele taxislužby, nikoliv jim pomáhat omezit konkurenci a volnou soutěž, kterou by podle něj minimální cena zničila. Konečně začíná fungovat konkurence: místo toho, abychom neustále soupeřili s předraženými jízdami, tak se setkáváme s cenovou válkou taxikářů, jejímž vítězem je vždy spotřebitel. Podotýkám ten pražský, protože na cizince řada taxikářů stále uplatňuje dvojí metr, doplnil Svoboda.

Content First

Regulace funguje od roku 2007

Město Praha cenu za taxislužby reguluje od roku 2007. Tehdy stanovilo maximální cenu za kilometr jízdy na 28 korun, nástupní sazbu maximálně na 40 korun a čekání omezila na 6 korun za minutu. Cena jízdného mimo území hlavní města Prahy není nijak limitována. Taxikář musí zákazníkovi také vydat účet vytištěný z taxametru, který má pomoci při případné reklamaci. 

Taxikáři však požadují, aby k maximální ceně přibyla i stanovení o minimální ceně, kterou navrhují na 24 korun za kilometr. Argumentují tím, že se v Praze rozmáhají načerno provozované taxislužby, jejichž nízkým cenám nemohou registrovaní taxikáři konkurovat. Výzvu na zavedení minimálních cen přinesli zástupci taxikářů už v pondělí na radnici. Asociace koncesionářů v taxislužbě též sestavilo petici, kterou zatím podepsalo několik stovek řidičů. Čtěte také: Živit se jako taxikář na vlastní triko se zpočátku prodraží, varují profesionálové

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).