Hlavní navigace

Názor k článku Přechod z živnosti volné na vázanou nebo řemeslnou. Co je třeba splnit? od Luk - To ani ne. Je to v první řadě...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 13. 6. 2015 18:47

    Luk (neregistrovaný)

    To ani ne. Je to v první řadě prolobbované od profesních sdružení, aby se v některých oborech omezila konkurence. Bývalo to ještě horší, například fotografické služby byly taky řemeslná živnost. Profesní sdružení argumentují tím, že je potřeba zajistit kvalitu, případně bezpečnost, a ministerští úředníci, ministři i poslanci jim to žerou (a pokud ne, tak se to dá kdyžtak podpořit nějakým pádnějším argumentem, třeba pěti na stole nebo tak).

    Argumentace bezpečností je nesmysl, protože stejně existují předpisy, které se musí dodržovat. Že někdo ukáže výuční list nebo maturitní vysvědčení, ještě nemusí vůbec znamenat, že si z té školy něco pamatuje. Jak velký nesmysl to celé je, ukazuje fakt, že například výroba dopravních prostředků (silničních, železničních, leteckých, vodních), kde je bezpečnost hodně důležitá, je volná živnost. Argumentace kvalitou je už úplně mimo mísu.

    Mimochodem zatímco třeba zámečnictví nebo truhlářství je živnost řemeslná, sklenářství patří do volné živnosti - asi sklenáři málo lobbovali ;-)

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).