Hlavní navigace

Předváděčky jsou na ústupu. „Šmejdi“ však přichází s celou řadou jiných fint

2. 1. 2019
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

„Šmejdi“ se dál stahují z klasických předváděcích akcí. Jejich počty klesají. Vymýšlí však celou řadu dalších fint. Jaké nové taktiky se objevily v roce 2018?

Během období od 1. července do 30. října minulého roku provedla Česká obchodní inspekce 16 kontrol a porušení právních předpisů zjistila u 3 z nich, tj. v 18,8 %. Oproti 2. čtvrtletí je to snížení téměř o 10 p. b., kdy počet zjištění byl 28,6 %. 

Kontroly inspektorů cílí na odhalování používání zakázaných nekalých obchodních praktik, včetně praktik agresivních, zaměřují se však také na plnění zákonem stanovených oznamovacích povinností souvisejících s konáním organizovaných akcí.

Obchodníci se dopouští porušení zákona o ochraně spotřebitele. Jde o:

  • porušování zákonem stanovených oznamovacích povinností, kdy prodávající neoznámili organizování akce České obchodní inspekci, a to nejpozději 10 pracovních dnů před jejím konáním.
  • nedodržení povinnosti uvádět v pozvání k účasti na akci zákonné náležitosti jako například adresu místa konání organizované akce, datum konání organizované akce včetně jejího předpokládaného časového harmonogramu, identifikaci nabízeného výrobku nebo služby, jméno, sídlo a identifikační číslo osoby, která pořádá organizovanou akci nebo jejího zástupce.

Česká obchodní inspekce na základě zjištěných porušení právních předpisů uložila ve 3. čtvrtletí tohoto roku 2 pokuty v hodnotě 112 000 Kč.

Šmejdi zkouší další finty. S čím novým přišli v roce 2018?

Předváděcích akcí sice ubývá, šmejdi si však nachází další finty, jak z lidí vylákat peníze. A opět se zaměřují na lidi ve vyšším věku. Informovali jsme v článku „Šmejdi“ zkouší další fintu. Prostřednictvím SMS zpráv lákají z lidí peníze

Brand24

Novodobý trik tzv. šmejdů, který se hojně objevoval v minulém roce, se týká nabídky aukcí elektřiny. Zazvoní u dveří a přichází s nabídkou, která se neodmítá. Obsahem smluv jsou smluvní pokuty, které jsou účtovány, pokud člověk podepíše s takovým „překupníkem energií“ smlouvu, ale následně odmítne akceptovat vybraného dodavatele energie nebo od takové smlouvy chce odstoupit. Více v článku „Dobrý den, ukažte mi váš účet za elektřinu.“ MPO na nový trik šmejdů chystá bič

V další nekalé praktice figurují katalogy. Přestože se zápis tváří, že je zdarma, často bývá zpoplatněn a katalogoví „upíři“ pak žádají zaslání peněz a vyhrožují soudy. Psali jsme: Pozor na katalogové šmejdy. Co se stane, když je budete ignorovat?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).