Hlavní navigace

Přehledně: Jaká opatření platí od pátku 26. 11. v maloobchodu a službách?

26. 11. 2021
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com, podle licence: Rights Managed
Od pátku 26. listopadu musí restaurace, kluby, bary a spol. zavírat nejpozději ve 22 hodin. Zakázaly se rovněž adventní a vánoční trhy.

Zakázána je i konzumace alkoholu na veřejnosti. Vláda rovněž kvůli zhoršení epidemiologické situace vyhlásila nouzový stav. Server Podnikatel.cz opět aktualizoval přehled o tom, která všechna opatření nyní platí. Přehled je aktuální k 26. 11. 2021.

Co se dozvíte v článku
  1. Opatření platná pro podnikatele
  2. Povinné testování ve firmách
  3. Opatření platná pro všechny občany

Opatření platná pro podnikatele

Zákazy

Od 26. listopadu jsou zakázány vánoční a adventní trhy.

Podmínka ON

Pro využití některých služeb či návštěvu kulturních akcí je od 22. listopadu 2021 nutné splnit podmínku ON. Už není možné dokládat tzv. bezinfekčnost negativním testem. Lidé se tedy musí prokázat tím, že mají buď

  • 14 dnů od druhé dávky očkování v případě dvojdávkového schématu (případně 14 dnů od první dávky u jednodávkového schématu),
  • certifikát, že prodělali covid v předchozích 180 dnech.

Děti do 12 let mají výjimku. Osoby do 18 let, lidé, kteří se očkovat nemohou ze zdravotních důvodů, a rozočkovaní, kteří ještě nemají platný certifikát, včetně těch po první dávce, se mohou i nadále prokázat platným PCR testem.

Omezení

  • Maloobchodního prodeje a prodeje poskytování služeb v provozovnách -  Obchodníci a poskytovatelé služeb musí zajistit, aby v provozovně nebylo více zákazníků, než je 1 zákazník na 10 m2 prodejní plochy. V obchodech též musí být u často dotýkaných předmětů (hlavně kliky, zábradlí, nákupní vozíky) umístěny dezinfekční prostředky tak, aby byly k dispozici pro zaměstnance i zákazníky provozoven a mohly být využívány k pravidelné dezinfekci. Platí i pravidla ohledně informování zákazníků. Jak zaměstnanci, tak návštěvníci obchodu musí mít respirátor (či obdobný ochranný prostředek s filtrační účinností aspoň 94 %). V obchodních centrech je od 26. listopadu zakázána konzumace potravin, včetně tzv. food courtů.
  • Stravovacích služeb – zákazníci jsou vždy usazeni tak, že je mezi nimi odstup alespoň 1,5 metru, s výjimkou zákazníků sedících u jednoho stolu, u jednoho stolu sedí nejvýše 6 osoby, s výjimkou osob ze společné domácnosti; jedná-li se o stůl s 10 a více místy k sezení, lze u něj usadit více osob, a to tak, že mezi skupinami nejvýše 4 osob, s výjimkou osob ze společné domácnosti, je rozestup alespoň 1,5 metru, provozovatel nepřipustí v prostorech provozovny více osob, než je v prostorech provozovny míst k sezení pro osoby. Zákazníci musí splnit podmínku ON a restaurace to musí před obsloužením zkontrolovat. Pokud hosté nesedí u stolu, musí mít respirátor (či obdobný ochranný prostředek s filtrační účinností aspoň 94 %). Povinnost nosit respirátor stále platí i pro číšníky. Od 26. listopadu musí mít stravovací služby zavřeno mezi 22. a 5. hodinou.
  • Farmářských trhů – provozovatelé farmářských trhů a ostatních venkovních trhů a tržišť musí zajistit minimálně dvoumetrové odstupy mezi stánky, stolky nebo jinými prodejními místy a také umístit nádoby s dezinfekčními prostředky u každého prodejního místa. Pokud se umožňuje konzumace na místě, platí pravidla stejná jako pro stravovací služby (s výjimkou respirátorů), zákazník tedy musí mj. splňovat podmínku ON.
  • Ubytovacích služeb – provozovatelé ubytovacích služeb musí při vstupu do provozoven zajistit možnost dezinfekce rukou a dále zajistí pravidelnou dezinfekci dotykových ploch (kliky, madla, zábradlí, vypínače). Hoteliéři musí před poskytnutím ubytování zkontrolovat, že zákazníci (s výjimkou dětí do 6 let věků) splňují podmínku ON. Osoby lze ubytovat maximálně na 7 dnů, pro prodloužení pobytu musí zákazníci opět splnit podmínku ON.
  • ZOO, hradů a zámků, muzeí a galerií – u zoologických a botanických zahrad, hradů a zámků, muzeí či galerií musí být umožněno dodržovat rozestupy 1,5 metru. Je možné provádět skupinové prohlídky, avšak účastníci musí splňovat podmínku ON a provozovatel musí splnění podmínky zkontrolovat, pokud počet lidí na prohlídce přesáhne 20. Ve vnitřních prostorech je povinné mít respirátor.
  • Kadeřnic, masérek a další rekondičních služeb – Kadeřnictví pedikúry, manikúry, solária, kosmetické, masérské a obdobné regenerační nebo rekondiční služby musí dodržovat, že mezi místy, kde jsou zákazníkům poskytovány služby (např. křesla v holičství a kadeřnictví), je vzdálenost alespoň 2 metry a že služby lze poskytnout pouze zákazníkovi, který nevykazuje klinické příznaky onemocnění covid-19. Provozovatelé zároveň musí před poskytnutím služby zkontrolovat, že zákazník splňuje podmínku ON (s výjimkou dětí do 6 let věku). Zákazníci, pokud se jedná o službu, kde není možné mít nasazenou ochranu z důvodu prováděné služby v oblasti hlavy a krku a použití ochranného prostředku by bránilo poskytnutí této služby, jako je holičství, kadeřnictví, solárium, kosmetické, masérské a obdobné regenerační nebo rekondiční služby nebo jiné obdobné služby, při nichž je porušována integrita kůže, respirátor mít nemusí. Kadeřnici či holiči by jej však mít měli.
  • Sportovišť ve vnitřních prostorech staveb (např. tělocvičny, hřiště, kluziště, kurty, ringy, herny bowlingu nebo kulečníku, tréninková zařízení) – Rovněž provozovatelé vnitřních sportovišť, fitness či bowlingových center musí při vstupu do prostor kontrolovat splnění podmínky ON. V případě skupinových lekcí musí lidé dodržovat mezi sebou rozestupy alespoň 1,5 metru. Při sportování či cvičení není ochrana dýchacích cest nutná. 
  • Koncertů a jiných hudebních, divadelních, filmových a jiných uměleckých představení včetně cirkusů a varieté – Návštěvníci musí splňovat podmínku ON. Povinností pro návštěvníky je rovněž respirátor. Maximální počet návštěvníků činí 1000.

Povinné testování ve firmách

Od 29. listopadu budou muset firmy a OSVČ opět plošně testovat své zaměstnance. Testování na pracovišti se vyhnou ti, co jsou očkovaní nebo prodělali covid. Podobně jako na jaře bude stát přispívat 60 Kč na test.

Opatření platná pro všechny občany

Zákaz konzumace alkoholu

Od 26. listopadu platí zákaz konzumace alkoholu na veřejně přístupných místech, to se netýká provozoven stravovacích služeb.

Ochrana dýchacích cest

Povinnost nosit alespoň roušku už neplatí na venkovních veřejných místech, ve vnitřních prostorách (s výjimkou těch, kde je nutné nosit respirátor – viz opatření) jsou povinné jen tam, kde dochází na stejném místě a ve stejný čas k přítomnosti alespoň dvou osob vzdálených od sebe méně než 1,5 metru, nejedná-li se výlučně o členy domácnosti.

Jak jsou povoleny veřejné a soukromé akce?

Spolkové, taneční, tradiční a jim podobné akce a jiná shromáždění, slavnosti, poutě, přehlídky, ochutnávky, oslavy, a to jak veřejné, tak soukromé, jsou povoleny, pokud je maximální účast ve stejný čas maximálně 20 osob. Pokud je splněna podmínka ON, zvyšuje se omezení počtu osob na 100.

Výjimku mají svatby, prohlášení osob o tom, že spolu vstupují do registrovaného partnerství, a pohřby. U svateb a registrovaného partnerství je limit 30 osob, u pohřbu bez limitu.

Brand24

Návrat ze zahraničí

Podmínky se liší v závislosti na tom, z jaké země se lidé vrací. Pokud jde o zemi s nízkým či středním rizikem výskytu koronaviru, musí vyplnit příjezdový formulář a před vstupem na území či nejpozději do 5 dní po vstupu na území České republiky se otestovat (neplatí pro plně očkované a ty, kteří prodělali nemoc).

Pokud jde o zemi s vysokým a velmi vysokým výskytem, musí se lidé kromě příjezdového formuláře otestovat před vstupem do země a 5. až 7. den od vstupu na území České republiky se podrobit PCR testu. Do negativního výsledku pak musí tito lidé nosit po opuštění bydliště respirátor. Toto opět neplatí pro plně očkované a ty, kteří prodělali nemoc.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Zástupce šéfredaktora Podnikatel.cz a BusinessCenter.cz

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).