Hlavní navigace

Vlákno názorů k článku Přehledně: Jaká opatření platí od pátku 26. 11. v maloobchodu a službách? od mr - Každá firma, supermarket atd. musí dát z bezpečnostního...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 2. 10. 2020 12:05

    mr

    Každá firma, supermarket atd. musí dát z bezpečnostního protokolu a bezpečnosti práce, hygienické roušky svým zaměstnancům a všem kdo ji navštíví!! To je státní zákon který nikdo v zájmu zdraví lidí nesmí porušovat. Šiřte to všude a žádejte pří vstupu do provozovny roušku (cena 2 haléře) která vydrží jen 15 minut a má kazové ouška a nebo respirátor s výduchem!! Ne roušku bez výduchu kterou si zlomyslní z Číny napsali na obal, namísto správného názvu hygienická maska proti prachu. Nenosí se roušky a respirátory proti biologické nákaze ale jen neúčinné proti prachu. To, že z nepoučenosti nosí lidé z egoistického a siláckého (nebo strachu) postoje své roušky a nebo kupují předražené není smyslem ochrany zdraví ale porušování skutečné ochrany zdraví proti biologické a virové pandemii.

  • 28. 10. 2020 18:54

    Tomáš Neugebauer

    Uvedené informace jsou samozřejmě nepravdivé a pravděpodobně vycházejí z pouze povrchních znalostí mi_ro o popisovaném problému.

    Žádný právní předpis nestanoví povinnost dát svým zaměstnancům a všem kdo ji navštíví roušky. Rouška se správně nenazývá hygienická maska proti prachu, jak uvádí mi_ro, ale zdravotnická obličejová maska. A mohl bych pokračovat dále. Celý příspěvek je nesmysl.

  • 23. 10. 2021 13:16

    Jiří Klejna (neregistrovaný)

    jako všechno v našem covidovém hospodářství. Anglie (GB) na to kašle a výsledek bude stejný a ještě ušetří.

  • 8. 11. 2020 22:02

    MaT

    Nosit teď respirátor s výdechovým ventilem moc ohleduplné k okolí není - protože ten ventil dělá to, že vzduch, který vydechujete, není vůbec filtrován přes materiál respirátoru. Tzn. pokud byste byl nakažen, šíříte to do okolí. Chránit to může jen Vás (pokud ještě nakažen nejste). Sice se v tom možná o něco lépe dýchá, protože nedýcháte proti takovému odporu, ale je to prostě taková sobecká verze ochrany...

  • 23. 11. 2020 19:53

    Tomáš Neugebauer

    Stejně "sobeckou" verzí ochrany je nošení roušky, neboť též dochází k vydechování do okolí (rouška netěsní více než respirátor s ventilkem). Ještě více to platí o používání různých šál apod. Je nutné si uvědomit, že rouška není ochranný prostředek. Neslouží k ochraně, neboť pro ni nebyla vyrobena a ani není pro ni testována.

    Je nutné si uvědomit, že prostředky k zakrytí úst a nosu používané z důvodu Coronaviru-19 nemají sloužit k "úplné" ochraně, ale pouze k omezení šíření Coronaviru-19. Pokud by cílem byla "úplná" ochrana, tak by bylo nezbytné nařídit, aby každý používal respirátor třídy FFP 3 a bylo by jedno, zda s výdechovým ventilem, či nikoliv (ani v tomto případě by se nejednalo o 100% ochranu, neboť může propustit až 1 % aerosolu).

    Zatracování respirátorů s výdechovým ventilem pramení z neznalosti problematiky a přeceňování nošení roušky, respirátoru bez ventilu nebo jiné ochrany úst a nosu. Mnohem důležitější je dostatečná odstupová vzdálenost, a to i při nošení uvedených prostředků. Hovor ve vzdálenosti bližší než dva metry by měl být omezován na nutné minimum. Je zcela naivní, když spolu hovoří dva lidé, kteří oba mají roušku ve vzdálenosti několika desítek centimetrů po dobu delší než několik desítek minut, že jsou chráněni. I oni do svého okolí vydechují, v případě, že by byli nakaženi, nebezpečný virus.

    Na druhou stranu je nutno uvést, že setkání s nakaženým automaticky nepřináší vlastní nakažení. Při běžném rozhovoru je nutná doba cca jedné až pěti minut, aby došlo k nákaze. Při pouhém dýchání nakaženého se doba prodlužuje na cca 50 minut. Významný problém vzniká při kýchnutí. Dávka k nakažení je "poskytnuta" prakticky okamžitě. Kýchnutí osoby, která má roušku, pouze přes ni, tzn. bez dalšího zakrytí úst, není ohleduplné.

    Uvádí se, že při běžném dýchání je bezpečná vzdálesnost větší než 1 m, při mluvení s druhou osobou větší než 2 m, při kašlání větší než 8,2 m a při kýchnutí větší než 14 m, což již je problematické v uzavřených prostorách dodržet.

    Tedy teoreticky 100% ochrana předpokládá použití roušky nebo respirátoru, a to i s výdechovým ventilem, u obou (všech) osob a dodržení vzdálenosti větší než 2 m od sebe (mezi všemi jednotlivými osobami).

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).