Hlavní navigace

Přehled pojišťovně musí odevzdat i ti, co nepodávali přiznání. Termín už vypršel

9. 4. 2019
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Poplatník, který nemusí podávat daňové přiznání, má však povinnost podat přehledy o příjmech a výdajích. Zdravotní pojišťovna by už tiskopis měla mít.

I když nejsou některé OSVČ povinny podávat daňové přiznání, povinnosti podat přehledy o příjmech a výdajích se nevyhnou. Zdravotní pojišťovny by dokonce měly mít v tuto chvíli tiskopis na stole. Nejzazší termín pro podání vypršel včera. 

Pro poplatníky, kteří nepodávali daňové přiznání, totiž platil termín 8. dubna, do tohoto data museli svůj přehled pojišťovně odeslat. Pro poplatníky, kteří přiznání podávají a nevyužívají služeb daňových poradců, je stanoven nejzazší termín 2. května.

Pokuty od pojišťovny za pozdní podání přehledu

Opozdilci však nemusí mít hned obavy ze sankcí. Praxe je většinou taková, že zdravotní pojišťovny nejprve zašlou výzvu a teprve v případě, že by poplatníci nereagovali ani na opakované výzvy, jim hrozí pokuta. 

skoleni_15_4

V případě pozdního doplacení pojištění je situace jiná. Kdo se opozdí s doplatkem, začne mu automaticky nabíhat penále. To činí 0,05 % dlužné částky za každý kalendářní den. Penále se nepředepíše pouze, nepřesáhne-li v úhrnu 100 Kč za jeden kalendářní rok.

Pokud poplatníkovi vyjde v přehledu pro pojišťovnu nedoplatek, je nutné jej do 8 dnů od podání doplatit. Za den platby se považuje den, kdy má zdravotní pojišťovna peníze na účtu. Doplatek je možné uhradit hotově, převodem nebo klasickou poštovní složenkou.

Přehledy o příjmech a výdajích všech zdravotních pojišťoven

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).