Hlavní navigace

Přehledně: Co se mění od pondělí 25. 10. v opatřeních a co od 1. 11.?

22. 10. 2021
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com, podle licence: Rights Managed
Od pondělí 25. října a následně i od 1. listopadu se opět zpřísňují opatření proti šíření koronaviru. Novinky se dotknou testování či restaurací.

Rozšíří se rovněž povinnost nošení respirátorů ve vnitřních prostorech. O nových opatřeních rozhodla ve středu vláda. Připravili jsme přehled, co se od pondělí mění a jaká pravidla nejen pro podnikatele budou nově platit.

Co se dozvíte v článku
  1. Změny od 25. října
  2. Změny od 1. listopadu
  3. Jak budou vypadat pokuty?
  4. S sebou lze koupit jídlo bez otn
  5. Zkracuje se platnost negativních testů
  6. Co dalšího i nadále platí

Změny od 25. října

Od 25. října bude opět zavedena povinnost používat respirátor ve všech vnitřních prostorech budov včetně pracovišť až na stanovené výjimky, např. pro pedagogické pracovníky při výuce nebo pro zaměstnance, kteří budou na pracovišti sami. Povinnost nicméně bude platit pouze pro případy, kdy lidé mezi sebou mají rozestupy kratší než 1,5 metru. Pokud budou mít zaměstnanci mezi sebou dostatečné rozestupy, respirátory mít nemusí.

Od příštího pondělí se rovněž mění pravidla karantény. Nově se zkrátí z 14 na 7 dnů, bude muset být ale zakončena negativním PCR testem.

Změny od 1. listopadu

Do restaurací, ať už vnitřních nebo vnějších prostor, bude i nadále zakázáno vstupovat lidem, které vykazují klinické příznaky onemocnění covid, a těm, kteří nesplňují podmínku otn (očkování, negativní test či prodělání nemoci v posledních 180 dnech).

Hlavní změnou od listopadu ovšem je, že provozovatelé stravovacích zařízení budou muset splnění podmínky otn u svých zákazníků kontrolovat, a to nejpozději před poskytnutím služby. Podobná pravidla už nyní platí pro pořadatele kulturních či sportovních akcí nebo třeba kadeřnice. Včera ministerstvo zdravotnictví doplnilo, že možností bude i přímo v restauraci absolvovat samotest.

Pokud se zákazník otn neprokáže, provozovatel restaurace mu nebude smět poskytnout službu. V opačném případě hrozí provozovateli restaurace pokuta. Pokud zákazník prostor odmítne opustit, může ho vykázat hygiena nebo Policie ČR, a to na základě upozornění provozovatele. Pro zákazníky restaurací také bude platit pokuta v tom okamžiku, kdy se prokážou zfalšovaným certifikátem či potvrzením.

Jak to ale bude v případě, kdy obsluha restaurace obslouží zákazníka, který nebude splňovat OTN? Kdo konkrétně dostane pokutu? V tomto případě má ministerstvo zdravotnictví ústy svého šéfa Adama Vojtěcha jasno, pokutu dostanou oba subjekty, tedy zákazník i provozovatel restaurace.

Odlišná situace bude v případě, kdy se v restauračním zařízení bude konat organizovaná zábava, například uzavřená narozeninová párty. V tomto případě je za platnost OTN odpovědný organizátor akce, nikoli provozovatel restaurace. Pokud by podmínka splněna nebyla, pokutu dostane organizátor, ale i ti účastníci akce, kteří podmínku OTN nesplňují.

Jestliže zákazník nebude mít platný certifikát, může dostat na místě pokutu až 10 tisíc korun. Pokud se věc postoupí do přestupkového řízení, hrozí pokuta až 3 miliony korun. Tyto sankce budou nově hrozit i restauratérům. Hygienici rovněž slibují, že na začátku listopadu zintenzivní kontroly.

Jak budou vypadat pokuty?

  • Zákazník zfalšuje certifikát či potvrzení – pokutu dostává zákazník
  • Zákazník nemá platné OTN a je obsloužen - pokutu dostává zákazník i provozovatel
  • Zákazník nemá platné OTN při organizované akci – pokutu dostává zákazník a organizátor akce

S sebou lze koupit jídlo bez otn

Výjimku také mají provozovny stravovacích služeb, které neslouží pro veřejnost, a prodej jídla s sebou s tím, že osobě, která se neprokáže otn, se zakazuje takto zakoupené jídlo konzumovat ve vnitřních i vnějších prostorech provozovny.

Nová pravidla se dotknou i konzumace potravin v prostorech určených pro konzumaci na místě zakoupených potravin (tzv. food-court) v obchodních centrech. I na těchto místech musí zákazník splňovat podmínku otn, pokud chce konzumovat na místě.

Co je zakázáno a na co mám nárok?

Tady je přehled všech opatření, která jsou platná pro podnikatele i veřejnost. Přečtěte si také seznam všech podpor, které lze ještě aktuálně čerpat. 

Zkracuje se platnost negativních testů

Dále se zkracuje doba platnosti testů pro splnění podmínky otn. Antigenní test bude nově platit jen 24 hodin místo stávajících 72 hodin a PCR test 72 hodin místo stávajících 7 dnů. Zároveň ministerstvo zdravotnictví rozhodlo omezit úhradu těchto preventivních testů. Nárok na bezplatné provedení testu (RAT antigenní test jednou za sedm dnů a dva PCR testy za kalendářní měsíc) budou mít nově jen osoby mladší 18 let, osoby, které se kvůli zdravotnímu stavu nemohou podrobit očkování, a osoby, které podstoupily alespoň jednu dávku očkování.

Další novinkou je, že výjimku z otn budou mít děti do 12 let a nikoli do 6, jak tomu je v současnosti. Pokud se bude jednat o organizovanou sportovní soutěž, zvyšuje se tato věková hranice na 18 let.

Co dalšího i nadále platí

U restaurací už v současnosti platí, že zákazníci jsou vždy usazeni tak, že je mezi nimi odstup alespoň 1,5 metru, s výjimkou zákazníků sedících u jednoho stolu, a že u jednoho stolu sedí nejvýše 6 osob, s výjimkou osob ze společné domácnosti. Jedná-li se o stůl s 10 a více místy k sezení, lze u něj usadit více osob, a to tak, že mezi skupinami nejvýše 4 osob, s výjimkou osob ze společné domácnosti, je rozestup alespoň 1,5 metru.

Brand24

Dále platí, že provozovatel nepřipustí v prostorech provozovny více osob, než je v prostorech provozovny míst k sezení pro osoby. Zákazníci musí splnit podmínku otn, a pokud nesedí u stolu, musí mít respirátor (či obdobný ochranný prostředek s filtrační účinností aspoň 94 %). Povinnost nosit respirátor stále platí i pro číšníky.

Přehled aktuálních protiepidemických opatření pro obchody, kadeřnice, farmářské trhy a další podnikatele

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Zástupce šéfredaktora Podnikatel.cz a BusinessCenter.cz

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).