Hlavní navigace

Přehledy na sociálku lze podat do 18. září, nejlépe online. ČSSZ nabízí návod

30. 6. 2020
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com, podle licence: Rights Managed
Termín pro podání přehledu o příjmech a výdajích OSVČ byl posunut. ČSSZ stále upřednostňuje online způsob a poskytuje stručný a jasný návod.

Každá osoba samostatně výdělečně činná (OSVČ), která vykonávala alespoň po část roku samostatnou výdělečnou činnost, má povinnost podat příslušné správě sociálního zabezpečení přehled o příjmech a výdajích OSVČ a dalších údajích za daný rok. 

OSVČ je umožněno podat tiskopis bez sankcí až do 18. září 2020, avšak za podmínky, že k tomuto datu zároveň uhradí i doplatek pojistného za rok 2019. Pak bude OSVČ prominuto penále, které by jinak musela platit za opožděnou platbu.

Čtěte také: Chaos dovršen, přehledy u sociálka se budou podávat v jiné lhůtě než u zdravotka

Pozor, za den úhrady se přitom považuje den připsání platby na účet příslušné OSSZ, upozorňuje Česká správa sociálního zabezpečení, která i přes postupné uvolňování opatření spojených s koronavirovou pandemií stále upřednostňuje online způsob.  

Daňové šablony ke stažení

Online podání je jednoduché

Přehled o příjmech a výdajích OSVČ může vyplnit jednoduše na počítači pomocí interaktivního formuláře, který je k dispozici na ePortálu ČSSZ.

Čtěte také: Další odklad, daňové přiznání za rok 2019 bude stačit podat do 18. srpna

skoleni_15_4

Vyplnění tiskopisů na ePortálu ČSSZ není podmíněno přihlášením se ke službám ePortálu. Pokud se však klient k ePortálu ČSSZ prostřednictvím své datové schránky nebo Národní identitní autority přihlásí, budou mu při práci s formulářem automaticky předvyplněny identifikační údaje z databází ČSSZ. Zároveň si bude moci uložit např. rozepsaný (rozpracovaný) tiskopis na vlastní PC s možností dalších úprav či vytištění.

Vyplněný interaktivní tiskopis lze odeslat pomocí ePortálu ČSSZ prostřednictvím autorizace – přihlášení se do své datové schránky, s uznávaným elektronickým podpisem nebo jako přihlášený uživatel ePortálu ČSSZ, k němuž se lze přihlásit prostřednictvím datové schránky nebo Národní identitní autority.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).