Hlavní navigace

Přehledy podávají i ti, kterých se netýká přiznání. Tiskopisy máme k dispozici

11. 2. 2019
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Podávat daňové přiznání se netýká celé řady OSVČ, přehledy pro zdravotní pojišťovnu a ČSSZ ale podávají téměř vždy, a to bez ohledu na výši příjmů.

Přehledy pro zdravotní pojišťovnu a Českou správu sociálního zabezpečení za rok 2018 je OSVČ povinna podat nejpozději do jednoho měsíce ode dne, ve kterém měla podat daňové přiznání za tento kalendářní rok, tj. nejpozději do 2. 5. 2019

Pokud daňové přiznání zpracovává daňový poradce a OSVČ tuto skutečnost doloží nejpozději do 30. 4. 2019, posouvá se termín podání přehledu na 1. 8. 2019.

Povinnost vyplnit a odevzdat přehled mají navíc i někteří poplatníci, kteří nepodávali daňové přiznání. 

Kdo podává přehledy zdravotní pojišťovně?

Podat přehled pro zdravotní pojišťovnu musí každá OSVČ, která alespoň po část kalendářního roku vykonávala samostatnou výdělečnou činnost. Přehled musí dále odevzdat OSVČ, které měly příjmy podle § 7 zákona o daních z příjmů. Na přehled občas zapomínají ti, kdo nemusí podávat daňové přiznání, například kvůli výši svých příjmů.

Kdo podává přehledy sociálce? 

Co se týče sociálního pojištění, je situace obdobná jako u zdravotního pojištění. Kdo byl alespoň část roku evidován na příslušné OSSZ jako OSVČ vykonávající činnost, musí podat přehled o příjmech a výdajích za rok 2018.

Co dalšího přinesl uplynulý týden na serveru Podnikatel.cz?

Místo odvodů pro berňák, zdravotní pojišťovnu a ČSSZ jeden měsíční paušál bez žádných přehledů, daňového přiznání a ani kontrol. Chystají se změny. Více v článku Žádné daňové přiznání, žádné zálohy na pojištění. Čeká nás daňová revoluce? 

O jaké nezdanitelné části si mohou zaměstnanci i podnikatelé snížit svůj daňový základ, ať už v ročním zúčtování daňových záloh či v daňovém přiznání? Odpověď nabízí článek Co vše se mění nebo nemění v nezdanitelných částech základu daně?

Finanční správa sice nejprve popírala, že úředníky motivovala odměnami, pokud firmě neuznají daňový odpočet na výzkum a vývoj, teď šla ale s pravdou ven. Více v článku Finanční správa přiznala barvu, za Janečka vyplácela odměny za neuznání odpočtů.

Brand24

Přinášíme souhrn aktuálních daňových tiskopisů, včetně novinek pro jejich správné vyplnění. Jde o prohlášení poplatníka, roční zúčtování a potvrzení o příjmech. Nové i staronové daňové tiskopisy pro zaměstnance i zaměstnavatele

Zatímco u 40% a 60% výdajového paušálu by záleželo na výši příjmů a na slevách na dani, OSVČ s 80% paušálem by se navrhovaný jednotný odvod finančně nevyplatil. Podrobně v článku Které OSVČ na nové paušální dani vydělají a které nikoli? Spočítali jsme za vás

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).