Hlavní navigace

Přehledy všech OSVČ by měla mít ČSSZ na stole. Následuje změna záloh

5. 8. 2019
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

V tuto chvíli by měla mít Česká správa sociálního zabezpečení přehledy všech podnikatelů. Ti, kterých se týkaly letní termíny, nesmí zapomenout na změnu záloh.

V minulém týdnu vypršely poslední dva nejzazší termíny pro odevzdání přehledů o příjmech a výdajích České správě sociálního zabezpečení (ČSSZ). Týkaly si OSVČ, které nepodávají daňové přiznání, a podnikatelů, za které daňové přiznání zpracovává daňový poradce. 

Psali jsme: Za nepodání přehledů ČSSZ pokuta až 50 000 korun. Neprošvihněte nejzazší termíny

Po podání přehledů by však neměli poplatníci zapomenout na důležitou věc. Tuto povinnost následuje další, tedy změna výše záloh na sociální pojistné. Jak výši zálohy upravit, se poplatníci dozví z aktuálního přehledu. 

Osoba samostatně výdělečně činná vykonávající činnost hlavní musí v tomto roce 2019 platit minimální zálohy na důchodové pojištění ve výši 2388 Kč. Osoba vykonávající vedlejší výdělečnou činnost pak hradí 955 Kč. 

Čtěte také: Udělali jste chybu v přehledu pro ČSSZ? Čtěte, jak ji můžete napravit

Pojistné v nové výši se hradí až od měsíce následujícího po měsíci, ve kterém byl nebo měl být odevzdán přehled o příjmech a výdajích OSVČ. To neplatí v situaci, kdy bude nově vypočtená výše záloh nižší než v předchozím období. V takovém případě se nižší záloha zaplatí již v měsíci podání přehledu. Samozřejmě vždy alespoň ve výši minimální zálohy pro rok 2019.

Co dalšího přinesl uplynulý týden na serveru Podnikatel.cz? 

Obecné nařízení o ochraně osobních údajů (GDPR) platí od května 2018. Evropská komise nyní zveřejnila informace o jeho dopadu na ochranu osobních údajů. Více v článku GDPR to nekončí. Co všechno nyní bude následovat?

Špatné stravovací návyky škodí zdraví. Nemocnost lidí, která může i se stravováním souviset, se firmám nevyplatí. Lepší je se v tom, co lidé jedí, angažovat. Podrobněji čtěte v článku Spokojený zaměstnanec rovná se nakrmený zaměstnanec. Starejte se o ně 

Astroturfing můžeme laicky označit za výrobu umělého trávníku. Jedná se o nekalou praktiku z marketingu, která se snaží vyvolat mylný dojem. Více se dozvíte v článku Dělá Prchal pro Babiše astroturfing? Přečtěte si, co tento pojem znamená

skoleni_15_4

Zákon, který zavede jeden paušální odvod pro OSVČ, měl být předložen v květnu. Je začátek srpna a norma stále v nedohlednu. Podrobněji se dočtete v článku Paušální odvod pro OSVČ nabírá zpoždění, zákon stále není připraven

Upozornění berňáku se týká těch poplatníků daně z příjmů, kteří podávají daňové přiznání za část zdaňovacího období roku 2019. Finanční správa přichází s upozorněním ohledně tiskopisů pro rok 2019

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).