Hlavní navigace

Přenositelnost placených online služeb není žádný apríl

16. 4. 2018
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

Od začátku dubna platí přenositelnost placeného digitálního obsahu. Co tato změna přináší spotřebitelům a společnostem?

Občané Evropské unie mohou od 1. dubna 2018 přistupovat k placenému online obsahu, který si zařídili doma, kdekoliv na území unie. To znamená, že poskytovatelé musí svým předplatitelům nabídnout v ostatních státech Evropské unie stejné služby jako v místě jejich bydliště. K dotčeným placeným online službám patří například sledování filmů, seriálů, sportovních přenosů, přístup ke hrám nebo hudbě a e-knihám. Jedná se o další krok k jednotnému digitálnímu trhu. 

Toto nařízení tak vychází vstříc všem, kteří cestují nebo dočasně pobývají v jiných státech Evropské unie například kvůli práci. Ti byli doteď buď odříznutí od svých předplacených služeb, nebo se potýkali s různými problémy. Na krátkých výletech se navíc uživatelům nevyplácelo kupovat si předplatné místních služeb. Podle údajů Evropské unie se mezi rokem 2010 až 2014 zvýšily spotřebitelské výdaje za služby předplatného videa o 113 % ročně. Mezi lety 2014 a 2015 to bylo až o 56 %. Podle jejich odhadů nejméně 29 milionů (5,7 % spotřebitelů) může v Evropské unii využívat tuto přeshraniční přenositelnost. Do roku 2020 počítá Evropská unie až se 72 miliony uživateli.

Přečtěte si: Nevylámejte si zuby na expanzi do zahraničí. Zkuste nejprve Slovensko a Maďarsko

Také v České republice roste obliba dotčených internetových služeb, především on-line televizního vysílání, přenosů nebo služeb pro posluchače hudby. U ostatních typů on-line služeb není otázka blokace až tolik častá, poznamenává Jan Vetyška, výkonný ředitel Asociace pro elektronickou komerci. Také společnost O2, provozovatel digitální televize O2TV, přiznává, že eviduje téměř 275 tisíc aktivních set top boxů a diváky všech věkových kategorií. Velký zájem je také o kvalitní sportovní obsah. Ve dnech, kdy máme atraktivní sportovní přenosy, vidíme strmý růst jednodenního předplatného, upřesňuje Jitka Pajurková z tiskového oddělení O2.

Co nařízení přinese?

Díky těmto pravidlům budou mít výhody především spotřebitelé členských států, kteří se tak dostanou k zakoupenému obsahu za stejných podmínek kdekoliv v unii. Poskytovatelé služeb online obsahu zase budou moci poskytovat přeshraniční přenos obsahu on-line svým předplatitelům bez toho, aniž by museli získat licence na jiné území. Jedná se tak pro ně o zajímavou příležitost, kdy se mohou podívat na své nabízené služby z nového úhlu. Mohou upravit nabídku a získat nové zákazníky, které dosavadní blokace mohla odrazovat. Navíc je to příležitost více zviditelnit nabízené možnosti směrem k zákazníkům, vysvětluje Jan Vetyška.

Poskytovatel nesmí nijak omezovat katalogy hudby, filmů nebo seriálů a přístup k nim během cestování v členských zemích unie. Také nebude moci požadovat po klientech další poplatky právě za poskytnutí přeshraniční přenosnosti služeb. Co se týče obsahu, ten však bude i nadále záviset na poskytovateli. Pokud tedy bude chtít nabídnout v cizí zemi něco navíc, je to zcela na něm. Nové nařízení zároveň ale neznamená, že například ve Francii se nabídka rozšíří o francouzské položky – zobrazena bude vždy jen ta, za kterou uživatel zaplatil a která je tedy stejná jako v místě jeho bydliště. 

Povinností poskytovatele služeb bude také ověření země bydliště daného uživatele. To se bude nejčastěji provádět při uzavření nebo obnovení smlouvy na základě informací poskytnutých účastníkem, jako jsou například platební údaje, smlouva o připojení k internetu nebo kontrola IP. Možné je také prohlášení účastníka o adrese jeho bydliště. Poskytovatel služeb nebude moci používat více než dva způsoby takových ověření a jakékoli zpracování osobních údajů bude muset být provedeno v souladu s pravidly Evropské unie pro ochranu údajů. Například TV Nova provozující portál VOYO uvedla, že ověří bydliště stávajících předplatitelů do 21. května 2018. Předplatitelé budou také upozorněni na to, že kvalita poskytování on-line služeb by se mohla od kvality poskytování týchž služeb v České republice lišit v závislosti na kvalitě místního přístupu on-line, který si předplatitel zvolí po dobu své dočasné přítomnosti v jiném členském státě EU, dodala tisková mluvčí Jana Ondrejechová. 

Přečtěte si: Ochrana osobních údajů se týká všech zaměstnavatelů

skoleni_15_4

Tato pravidla platí pouze pro placené služby, u těch neplacených, jako je například iVysílání České televize, je povinnost fungování ve státech Evropské unie volitelná. Česká televize je podle zákona televizí volně šířenou a žádné změny nejsou na základě tohoto opatření nyní připravovány, doplnila její tisková mluvčí Karolína Blinková. Pokud se poskytovatelé služeb rozhodnou přistoupit na nová pravidla, budou se na ně vztahovat stejným způsobem jako u placených služeb. Předplatitelé se tedy budou muset přihlásit k daným službám, poskytovatelé budou následně povinni ověřit členský stát, ve kterém mají odběratelé bydliště, a také o těchto změnách informovat na webových stránkách. 

Na začátku prosince nabude účinnosti také nařízení zakazující zeměpisné blokování při nákupech přes internet, o kterém jsme nedávno psali. Díky němu budou mít všichni spotřebitelé v Evropské unii možnost objednat si zboží ze zahraničí za stejných podmínek jako místní zákazníci. Občané z jiných států unie by neměli být nijak omezováni nebo přesměrováváni na základě jejich bydliště. Zároveň však obchodníci nebudou muset dodávat do členských států, se kterými doposud nespolupracovali.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).