Hlavní navigace

Přes Portál občana půjde podat i daňové přiznání

28. 8. 2018
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Finanční správa se 1. září připojí k Portálu občana, přes který půjde přejít k daňovým přiznáním a elektronicky je podat.

Díky bezpečnému ověření totožnosti uživatele se údaje o přihlášeném uživateli nově vyplní automaticky a podání přiznání by se mělo zjednodušit.

Půjde se přihlásit i bez eObčanky

Portál občana nabídne od začátku září novou funkcionalitu. Po přihlášení pomocí elektronického občanského průkazu nebo jiného prostředku akreditovaného na dostatečnou úroveň záruky lze nově přejít k elektronickým formulářům finanční správy. Bude tedy možné přistoupit přes Portál občana do Daňového portálu a podat jeho prostřednictvím například přiznání k dani z příjmu fyzických osob. Díky bezpečnému ověření totožnosti uživatele se údaje o přihlášeném uživateli nově vyplní automaticky, upřesnil Petr Habáň, mluvčí Generálního finančního ředitelství (GFŘ).

Nejvyšší úroveň záruky pro přihlášení poskytuje podle GFŘ elektronický občanský průkaz, značnou úroveň záruky nabízí přihlášení prostřednictvím jména, hesla a SMS. To, že se půjde přihlásit i přes jméno, heslo a SMS, umožní podle Martina Janečka, ředitele finanční správy, co nejširší dostupnost služby, protože elektronický občanský průkaz je vydáván občanům až od 1. července tohoto roku a většina lidí jím zatím nedisponuje. Přihlášení přes jméno, heslo a SMS využívá řada institucí, které pracují s citlivými údaji občanů a firem, jako je například přihlášení do elektronického bankovnictví. Proto považujeme tento stupeň zabezpečení za dostačující, vysvětlil Martin Janeček. Aby se uživatel mohl přihlásit tímto způsobem, musí se zaregistrovat na portálu Správy základních registrů.

Finanční správa se navíc chystá spustit od roku 2020 portál Moje daně, který má občanům a podnikatelům nabídnout jednodušší daňový systém.

Čtěte také: Občanky s čipem posunou online státní správu. Bez datovky se však neobejdete

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).