Hlavní navigace

Přestali jste přijímat evidované tržby? Co je třeba s ukončením EET učinit?

13. 8. 2018
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com, podle licence: Rights Managed
Jaké povinnosti má podnikatel, kterému zanikla povinnost evidovat tržby, například tím, že ukončil svou podnikatelskou činnost?

Nejčastějším důvodem, proč podnikateli zaniká povinnost evidovat tržby, je právě ukončení výkonu podnikatelské činnosti, ale také třeba omezení přijímání plateb uskutečňovaných některou z hotovostních forem. Jaké kroky je třeba v souvislosti s ukončením evidence tržeb učinit?

Co je třeba hlásit a kde? 

Jak uvádí Generální finanční ředitelství na svých webových stránkách, podnikatel není povinen oznamovat správci daně skutečnost, že nepřijímá evidované tržby. 

Jedinou povinností poplatníka, kterou mu také stanoví zákon o evidenci tržeb, je, oznámit změny údajů o provozovnách, čímž se rozumí mimo jiné též oznámení skutečnosti, že daná provozovna již není provozovnou ve smyslu zákona o evidenci tržeb, tj. nedochází v ní k přijímání tržeb podléhajících evidenci tržeb. 

V takové situaci je nezbytné přistoupit ke zrušení provozovny, ve které docházelo k přijímání evidovaných tržeb, a to formou změny stavu dané provozovny v aplikaci Elektronická evidence tržeb na Daňovém portálu z aktivní na zrušenou. Pokud by se jednalo pouze o dočasné přerušení podnikání, lze obdobným způsobem nastavit stav provozovny na přerušenou.

Pokud již poplatník není povinen zasílat údaje o jím přijímaných tržbách, může přistoupit ke zneplatnění certifikátu. Postup pro zneplatnění certifikátu je uveden na webových stránkách finanční správy. 

Dále je možné zrušit i přístup do aplikace Elektronická evidence tržeb, a to přes záložku Uživatelé. Jak ale finanční správa upozorňuje, poplatník by měl při zvažování, zda k tomuto kroku přistoupí, zohlednit skutečnost, že úplným zrušením přístupu do aplikace Elektronická evidence tržeb ztratí možnost nahlížení na data, která do systému Finanční správy ČR doposud zasílal.

Kontroly EET jsou čím dál častější

Kontroloři z berňáku odhalili další případ, kdy byly vydávány falešné účtenky. Jednalo se o jednu z vyhlášených restaurací v Praze. Podrobněji v článku Tisíce falešných účtenek, přes 13 tisíc zatajených tržeb. Jaká hrozí sankce?

Co dalšího přinesl uplynulý týden? 

V letním období je časté zaměstnávání brigádníků, a to i z řad starobních důchodců. Mohou však všichni a vždy pracovat bez omezení a jak je to s odvody? Odpovědi na otázky přináší článek Zaměstnávání starobních důchodců má své výhody i úskalí

Překážky definuje zákoník práce. V minimální výši je musí zaměstnavatel vždy poskytnout. Které z nich jsou placené a poskytují se i registrovaným partnerům? Odpovědi čtěte v textu Zubař, svatba, zpožděný autobus. Kdy má zaměstnanec nárok na placené volno?

skoleni_15_4

Podnikatelé, buďte obezřetní, ať zbytečně nepřijdete o peníze. Tváří se jako oficiální rejstřík dlužníků, přitom jen podvodným způsobem loudí poplatky a vydává bezcenné potvrzení o bezdlužnosti. Více v článku Centrální registr dlužníků ČR opět v kurzu, podvodný web zaměstnává ČOIku

Příběh podnikatele

Dováží a prodává látky, krom toho také pořádá kurzy šití. Za podnikáním přitom u Jany Pelánové stál osobní zlom. Kvůli zdraví odešla z neziskovky a začala pracovat na sebe. Přečtěte si celý její příběh v článku Nejdřív si ušila záclonky na chalupu. Teď prodává látky a pořádá kurzy šití

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).