Hlavní navigace

Prezident podepsal omezení prodejní doby. Víme, kdy obchodníci musí prvně zavřít

12. 7. 2016
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com, podle licence: Rights Managed
Obchody budou muset prvně ve vybraných dnech zavřít už letos na podzim. Omezení otevírací doby se však netýká obchodů s malou prodejní plochou.

Prezident Miloš Zeman podepsal před několika dny zákon o prodejní době v maloobchodě a velkoobchodě, který tak s nejvyšší pravděpodobností vyjde ve Sbírce zákonů ještě v červenci.

Vzhledem k tomu, že účinnosti nabude prvním dnem třetího měsíce následujícího po dni jeho vyhlášení, podnikatelů se podle všeho dotkne od října. Obchodníci tak prvně budou muset zavřít 28. října.

Kterých svátků se zákaz týká

Kromě 28. října musí obchody zavřít na Nový rok, Velikonoční pondělí, 8. května, 28. září, 25. a 26. prosince. Na Štědrý den budou moct mít otevřeno jen do 12:00. Omezení se však netýká všech obchodníků. Vedle obchodů s prodejní plochou menší než 200 metrů čtverečních nebude zákaz platit pro čerpací stanice, lékárny, prodejny v místech zvýšené koncentrace cestujících na letištích, železniční stanice, autobusové zastávky, prodejny ve zdravotních zařízeních a maloobchodu a velkoobchodu v době, kdy je vyhlášen stav nebezpečí, nouzový stav, stav ohrožení státu nebo válečný stav.

Jestliže obchody zákaz poruší, hrozí jim pokuta až do výše 1 milionu korun. V případě, že by šlo o opakované porušení, mohou dostat pokutu až 5 milionů korun.

Zruší zákon ústavní soud?

Jak už ale při schvalování zákona ve sněmovně uvedly některé podnikatelské svazy, zákon skončí u Ústavního soudu ČR. Například podle Hospodářské komory ČR je zákon diskriminační, protože znevýhodňuje pouze vybranou skupinu podnikatelů, zatímco pro obchody s menší rozlohou tento zákaz platný nebude.

Čtěte více: Zavřeno o svátcích? Tohle skončí ústavní stížností, říká Hospodářská komora

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).