Hlavní navigace

Prezident Václav Klaus vetoval zákon o šrotovném, podnikatelé to vítají

9. 7. 2009
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Zákon zavádějící šrotovné neprošel přes prezidenta Václava Klause. Příslušnou normu dnes vetoval. Šrotovné bylo součástí balíku protikrizových norem, které schválily obě komory Parlamentu. Návrh zákona vychází z dílny sociální demokracie a návrhu zákona o podpoře hospodářského růstu a stability. Podle některých podnikatelů by bylo šrotovné jen populistickým krokem. Zavedení šrotovného u nás je nesmysl, opřel se do návrhu David Šeich, předseda Unie malých a středních podniků ČR a poslanec za ODS v poslanecké sněmovně.

Veto prezidenta přivítalo i samotné ministerstvo financí. Ministerstvo financí nikdy nebylo pro šrotovné a šrotovné ani nebylo rozpočtované, řekl ČTK mluvčí resort Ondřej Jakob. Ten zdůraznil, že pokud by sněmovna prezidentovo veto přehlasovalo, peníze na něj by se hledaly jen obtížně.

Unie malých a středních podniků navíc upozorňuje, že šrotovné by vedlo jen k dalšímu zadlužování domácností a ještě většímu propadu prodeje po jeho skončení. Navíc mnoho podniků si stěžuje, že z tohoto opatření by profitovalo pouze jedno odvětví českého průmyslu, doplnil David Šeich.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Podnikatel.cz a BusinessCenter.cz

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).