Hlavní navigace

Vrací se po rodičovské do práce. Nabídli jí ale jiné místo. Je to v pořádku?

3. 10. 2019
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Před nástupem na mateřskou dovolenou vykonávala jinou práci, než kterou jí nabízí po návratu z rodičovské. Co na to zákoník práce?

Státní úřad inspekce práce v rámci svých otázek a odpovědí řešil konkrétní příklad.  

Jsem na rodičovské dovolené, která mi příští měsíc skončí. Zaměstnavatel mi sdělil, že pracovní pozici, kterou jsem vykonávala před odchodem na mateřskou dovolenou, pro mě již nemá a nabídl mi jiné místo. Je to v souladu se zákonem?

Zákoník práce uvádí, že nastoupí-li zaměstnankyně po skončení mateřské dovolené nebo zaměstnanec po skončení rodičovské dovolené v rozsahu doby, po kterou je zaměstnankyně oprávněna čerpat mateřskou dovolenou, do práce, anebo nastoupí-li do práce zaměstnanec po skončení dočasné pracovní neschopnosti nebo karantény, je zaměstnavatel povinen zařadit je na jejich původní práci a pracoviště. Není-li to možné proto, že původní práce odpadla nebo pracoviště bylo zrušeno, zařadí je zaměstnavatel podle pracovní smlouvy.

ZMĚNY A NOVINKY 2019

Jak se pro OSVČ změní zákony v roce 2019?

Zákoník práce tedy počítá po návratu zaměstnance do práce v podstatě se dvěma variantami řešení:

  • zařadí zaměstnance (zaměstnankyni) na jejich původní práci a pracoviště, není-li to možné proto, že tato práce odpadla nebo pracoviště bylo zrušeno,
  • zařadí je zaměstnavatel podle pracovní smlouvy.

Čtěte také: Novela zákoníku práce. Návrat po rodičovské, odvolání a další změny

Pokud by však zaměstnavatel nabídl zaměstnanci změnu pracovních podmínek sjednaných v pracovní smlouvě (např. druh práce), mohl by tak učinit pouze postupem stanoveným v zákoníku práce. Z charakteru pracovní smlouvy jako dvoustranného právního úkonu vyplývá, že ke změně sjednaných pracovních podmínek může dojít pouze na základě vzájemné dohody (§ 40 ZP).

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).