Hlavní navigace

Přihlásili jste se k paušální dani a čekáte potvrzení? Nedorazí, plaťte zálohy

30. 3. 2021
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com, podle licence: Rights Managed
Poplatníci v paušálním režimu už měli uhradit několik záloh. Někteří však tuto povinnost stále ještě nesplnili. Čekat na potvrzení o vstupu je zbytečné.

Finanční správa zaznamenala, že někteří živnostníci, kteří se přihlásili k paušální dani, nezaplatili pravidelné měsíční zálohy. Důvodem může být fakt, že jim po podání oznámení nedorazilo žádné potvrzení ze strany úřadu, že se tak skutečně stalo a oni jsou nyní povinni hradit zálohy jinak. 

Jak upozorňuje finanční správa, živnostníci, kteří se k paušální dani do 11. ledna 2021 přihlásili na finančním úřadu a nedostali oznámení o nesplnění podmínek, se podáním „přihlášky“ k paušální dani stali automaticky poplatníky v paušální režimu daně a nyní by měli zaplatit zálohy na daň vždy do 20. dne daného měsíce. 

Pro rok 2021 vychází měsíční záloha paušální daně na 5 469 Kč. Zálohy na paušální daň si lze předplatit i na několik měsíců nebo dokonce na celý rok dopředu. V platbě paušální daně je zahrnuta záloha na daň z příjmů i pojistné na sociální a zdravotní pojištění. 

Vstup do režimu úřad nepotvrzuje

O schválení žádosti k paušální dani finanční úřad nezasílá poplatníkům žádné informace, pouze vyrozumí ty, u nichž dochází ke zřejmému nesplnění podmínek. To znamená, že poplatníci, kteří podali Oznámení o vstupu do paušálního režimu a od svého finančního úřadu neobdrželi Oznámení o nesplnění podmínek, se automaticky stávají poplatníky v paušálním režimu.

Pokud si nejsou živnostníci jistí, jestli se na ně opravdu paušální daň vztahuje, měli by kontaktovat svůj finanční úřad nebo se mohou například prostřednictvím bankovní identity přihlásit do modernizovaného Daňového portálu – MOJE daně a aktivovat si svou daňovou informační schránku plus. Tady uvidí své případné nedoplatky a mohou rovnou daň přes portál zaplatit, doporučuje generální ředitelka Finanční správy ČR Tatjana Richterová.

Brand24

Pokud mají živnostníci s platbou záloh problémy způsobené například mimořádnými opatřeními přijatými v souvislosti s výskytem koronaviru, mohou úřad požádat o odložení platby daně, popřípadě její rozložení na splátky. Stačí podat příslušnému finančnímu úřadu vyplněnou žádost a zdůvodnit, proč o odklad nebo rozložení poplatník žádá. 

Nově lze žádost jednoduše vytvořit i prostřednictvím webové aplikace a požádat si o odložení platby daně. Finanční správa doporučuje tuto žádost podávat i dopředu a to na splátku daně, o které poplatníci dopředu vědí, že jí v termínu nestihnou například kvůli mimořádným opatřením uhradit. Na podání žádosti se navíc v současné době vztahuje generální pardon a za její podání se neplatí žádné poplatky. 

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).