Hlavní navigace

Příjmy z autorských honorářů: Jak jsou definovány a jak se zdaňují?

27. 12. 2021
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com, podle licence: Rights Managed
Zdaňování příjmů z autorských odměn má rozdílná pravidla v závislosti na výši obdržených příjmů. Jaké další povinnosti příjmy autorů přináší?

Pojem autorských honorářů vychází z autorského zákona. Pokud si například někdo přivydělává tím, že píše příspěvky do novin nebo časopisů, vzniká mu autorský příjem.  V závislosti na tom, jaká je výše příjmů v kalendářním měsíci, se také tyto příjmy zdaňují. Existuje však několik možností autorských příspěvků a následně i mnoho způsobů jejich zdanění. Podíváme se na ty nejčastější, se kterými se můžeme setkat.

Co se dozvíte v článku
  1. Autorské honoráře jsou definovány v autorském zákoně
  2. Kdo je autor a jaká má práva
  3. Co je autorská odměna
  4. Jak se zdaňují autorské odměny nad 10 000 Kč
  5. Jak se zdaňují autorské odměny do 10 000 Kč
  6. Příklad

Autorské honoráře jsou definovány v autorském zákoně

Zákon o právu autorském upravuje právo autora k autorskému dílu a související práva, a to včetně ochrany těchto práv. Za předmět autorského práva je považováno literární a jiné dílo, které je označováno jako jedinečný výsledek tvůrčí činnosti autora. Může se jednat jak o dílo slovesné, tak o dílo v elektronické podobě, a to bez ohledu na to, zda se jedná o trvalé nebo dočasné dílo.

V zákoně je uvedeno, že dílem se rozumí zejména dílo vyjádřené řečí a písmem, hudební dílo, dramatické dílo, dílo choreografické, ale také dílo pantomimické, výtvarné nebo malířské. Úplný výčet toho, co je za dílo považováno, definuje autorský zákon.

Autorské právo se potom vztahuje nejen na dokončené dílo, ale také na jeho jednotlivé vývojové fáze a části. Za dílo se ovšem nepovažuje námět na dílo.

Kdo je autor a jaká má práva

Za autora se považuje fyzická osoba, která dílo vytvořila. Pokud dílo vznikne tvůrčí činností více fyzických osob, jedná se o spoluautorství. Dílo se však může vydávat také anonymně, a to v případě, že totožnost autora nebyla zveřejněna. Pokud je dílo vydáno pod krycím jménem, jedná se o dílo pseudonymní.

S autorským právem souvisí osobnostní a majetková práva, jako je právo své dílo zveřejnit, o díle rozhodovat, dílo užívat, rozmnožovat nebo dále rozšiřovat. 

Co je autorská odměna

Autorské odměny, nebo-li příjem autora, upravuje zákon o daních z příjmů. V závislosti na výši odměny se potom přistupuje ke zdanění autorských příjmů. Za příjem z autorské činnosti se potom považuje příjem z užití nebo poskytnutí práv z průmyslového vlastnictví, autorských práv včetně práv příbuzných právu autorskému, a to včetně příjmů z vydávání, rozmnožování a rozšiřování literárních a jiných děl vlastním nákladem. 

Autorské odměny se považují vždy za příjmy a zdaňují se buď jako příjmy ze závislé činnosti, nebo jako příjmy ze samostatné činnosti. Příjmy z autorských příjmů a jiné podobné příjmy se nikdy nezdaňují jako ostatní příjmy, a to ani v případě, že se jedná o nahodilý příjem. Nahodilé příjmy mohou být totiž od daně osvobozeny v případě, že jsou nahodilé a do 30 000 Kč za zdaňovací období. To ovšem pro autorské odměny neplatí.

Jak se zdaňují autorské odměny nad 10 000 Kč

Za příjem autora ze samostatné činnosti se dle zákona o daních z příjmů považuje příspěvek do novin, časopisů, rozhlasu nebo televize, a to z těch příjmů, které plynou ze zdrojů na území České republiky. Takový příjem je považován za samostatný základ daně pro daň vybíranou srážkou, ale pouze v případě, že úhrn těchto příjmů od téhož plátce daně nepřesáhne v kalendářním měsíci částku 10 000 Kč. 

Příjmy z autorských příspěvků, které přesáhnou částku 10 000 Kč v kalendářním měsíci téhož plátce, se zdaňují jako příjmy ze samostatné činnosti a musí se uvádět do daňového přiznání. Poplatník se pak může rozhodnout, zda k příjmům uplatní prokazatelné výdaje nebo využije výdajového paušálu. 

V případě, že poplatník bude uplatňovat skutečné výdaje, musí vést daňovou evidenci nebo účetnictví a své výdaje dokládá příslušným dokladem. Pokud se ale rozhodne uplatňovat výdajový paušál, starost se shromažďováním dokladů odpadá. V případě zdaňování autorských odměn může poplatník využít výdajový paušál ve výši 40 %, maximálně však 800 000 Kč. 

Pozor však na to, že příjmy z autorských honorářů nejsou podrobeny pouze dani z příjmů, ale podléhají také odvodům na sociální a zdravotní pojištění.

Jak se zdaňují autorské odměny do 10 000 Kč

Pokud plynou poplatníkovi autorské odměny do výše 10 000 Kč za kalendářní měsíc u téhož plátce daně, podléhají tyto příjmy srážkové dani. Jedná se potom o samostatný základ daně, u kterého se neuplatňují výdaje, a tyto příjmy jsou zatíženy srážkovou daní ve výši 15 %. Stržení a odvedení daně je zajištěno prostřednictvím plátce daně, který za sražení a odvedení daně zodpovídá.

skoleni_15_4

Příklad

Poplatník v kalendářním měsíci listopad 2021 obdržel úhrn příjmů od jednoho plátce daně ve výši 9000 Kč. Plátce daně srazil z tohoto příjmu daň ve výši 15 %, tedy 1350 Kč. Poplatník pak obdržel příjem ve výši 7650 Kč.

Pokud by ale poplatník obdržel příjmy ve výši 12 000 Kč od jednoho plátce daně v měsíci listopad 2021, jednalo by se o příjem ze samostatné činnosti a tento příjem by musel poplatník zdanit ve svém daňovém přiznání. Zároveň by tento příjem musel zahrnout pro výpočet vyměřovacího základu pro zdravotní a sociální pojištění.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).