Hlavní navigace

Přinese více kontrolní výkaz nebo EET? Babiš je v rozporu s důvodovými zprávami

25. 9. 2015
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: MFČR, podle licence: Rights Managed
Podle Babiše přinesou kontrolní hlášení na daních více než elektronická evidence tržeb. Podle důvodových zpráv je tomu však přesně naopak.

Zavedení kontrolních hlášení přinese na daních více než elektronická evidence tržeb (EET). Na dnešní konferenci Aktuální problémy fiskální politiky to uvedl ministr financí Andrej Babiš. Babišova slova jsou však v rozporu s důvodovým zprávami k oběma opatřením. Novela DPH, která obsahovala zavedení kontrolních hlášení, počítala s tím, že opatření přinese každoročně 5 až 10 miliard korun. EET má však každý rok přinést 12 miliard korun.

Čtěte také: Babišova brožura o „fámách a faktech k EET“ sama prezentuje fámy jako fakta

Babiš tvrdí něco jiného, než je v důvodových zprávách

Zavedení kontrolních hlášení u daně z přidané hodnoty bude podle Andreje Babiše z hlediska očekávání výběrů daní podstatně důležitější než připravovaná elektronická evidence tržeb. Kontrolní hlášení míří na stranu příjmů a evidence tržeb na stranu nákladů. Efektivita obou nástrojů se nesčítá, ale násobí, uvedl podle ČTK Babiš.

Že jsou obě opatření propojená, je zmiňováno i v důvodových zprávách k oběma zákonům. Podle zpráv RIA (zpráva z hodnocení dopadů regulace) se však očekává vyšší daňový výnos u EET, z které ministerstvo odhaduje 12 miliard korun ročně. U kontrolních hlášení jde o nižší částku. Lze očekávat, že zavedení kontrolního výkazu, by mohlo snížit daňové úniky u DPH měřené pomocí tzv. VAT gapu neboli daňové mezery u DPH o 5–10 %. VAT gap se v České republice pohybuje kolem 100 mld. Kč, dodatečný výběr DPH by tak mohl zpočátku činit 5–10 mld. Kč, uvádí se v důvodové zprávě k novele DPH, která hlášení zavedla.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).