Hlavní navigace

Případné testování ve firmách? Ať je na bedrech zaměstnanců, žádá komora

14. 7. 2021
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com, podle licence: Rights Managed
Pokud se obnoví plošné testování ve firmách, povinnost otestovat by měla být ukládána zaměstnanci a nikoliv zaměstnavateli, žádá Hospodářská komora ČR.

Podle komory je nicméně nejlepší prevencí před dalším lockdownem očkování. Hospodářská komora proto podporuje větší tlak vlády na vyšší proočkovanost obyvatelstva.

Plošné testování na bedrech zaměstnanců?

Jestliže se na podzim obnoví plošné testování ve firmách, bude Hospodářská komora ČR požadovat, aby testování bylo realizováno za podobných pravidel, jaká jsou dnes uplatňována při testování po návratu z dovolené. Tedy aby bylo na bedrech zaměstnanců. Pokud by se pandemická situace na podzim natolik zkomplikovala, že by vláda začala uvažovat o plošném testování ve firmách, měla by uplatňovat stejná pravidla jako u návratu lidí z ciziny, tedy že povinnost otestovat se bude ukládána zaměstnanci, nikoliv zaměstnavateli. Je pravděpodobné, že řada firem nabídne testování svým zaměstnancům jako zaměstnanecký benefit, nesouhlasíme ale s tím, aby testování bylo zaměstnavatelům ukládáno jako povinnost, prohlásil prezident Hospodářské komory ČR Vladimír Dlouhý.

Co je zakázáno a na co mám nárok?

Tady je přehled všech opatření, která jsou platná pro podnikatele i veřejnost. Přečtěte si také seznam všech podpor, které lze ještě aktuálně čerpat. 

Jak dále upozorňuje komora, pro některé podniky je organizace testování logisticky náročná a snižuje produktivitu ve výrobě, protože je realizováno v pracovní době. Kromě toho je spojeno nejen s náklady na zakoupení testovacích sad, ale i náklady personálními na testované zaměstnance a náklady administrativními. Na jaře nicméně platilo, že stát firmám testy částečně hradil.

Zároveň mají podnikatelé podle komory za to, že očkování je nejlepší prevencí před lockdownem i ochranou zdravotníků, učitelů a seniorů před nákazou, a proto podporují větší tlak vlády na vyšší proočkovanost obyvatelstva.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Zástupce šéfredaktora Podnikatel.cz a BusinessCenter.cz

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).