Hlavní navigace

Příspěvek na tvorbu sdílených pracovních míst již od poloviny února

15. 2. 2021
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com, podle licence: Rights Managed
Motivací k tvorbě sdílených pracovních míst má být finanční příspěvek. A to ve výši minimální mzdy měsíčně na jedno pracovní místo.

Ministerstvo práce a sociálních věci spouští podporu sdílených pracovních míst u vybraných cílových skupin. Bude probíhat prostřednictvím projektu FLEXI, který je spolufinancován z Operačního programu Zaměstnanost.

Projekt FLEXI jako motivace tvorby sdílených pracovních míst

Cílem projektu je podpořit vyšší soulad mezi soukromým a pracovním životem prostřednictvím flexibilních forem zaměstnání, jakož i usnadnit vstup a udržení se na trhu práce těm osobám, u nichž z různých objektivních důvodů dochází ke snížení pracovních schopností. Jak pro server Podnikatel.cz upřesnil Vladimír Dostálekministerstva práce a sociálních věcí, realizace projektu FLEXI byla již zahájena, do projektu mohou vstupovat první účastníci od ledna 2021. V tuto chvíli se ještě dolaďují poslední technické detaily nutné pro hladkou realizace projektu, nicméně se zaměstnavateli bude možné první dohody na sdílená pracovní místa uzavírat v řádu dní, nejpozději od poloviny února.

Podmínky tvorby sdílených pracovních míst jsme popisovali v článku: Dva zaměstnanci na jedné židli: Realita, nebo utopie?

Podstatou podpory sdílených pracovních míst je finanční příspěvek poskytnutý na taková místa na podporu vybraných cílových skupin.

Finančním příspěvkem budou podpořeny osoby z těchto cílových skupin:

skoleni_15_4

  • osoby se zdravotním postižením
  • osoby starší 60 let
  • osoby pečující o dítě do 10 let věku, osoby pečující o osobu v některém ze stupňů závislosti stanoveným zvláštním právním předpisem
  • osoby do 30 let věku.

Maximum ve výši minimální mzdy

Příspěvek bude poskytován maximálně po dobu 6 měsíců, a to formou refundace vzniklých mzdových nákladů. Výše příspěvku má odpovídat součtu mzdových nákladů za všechny zaměstnance spadající do cílové skupiny pracující na sdíleném pracovním místě.

Maximální výše příspěvku se odvíjí od aktuální výše minimální mzdy měsíčně na jedno vymezené sdílené pracovní místo, tj. 15 200 Kč. V případě, že na sdíleném pracovním místě budou pracovat zaměstnanci nespadající do cílové skupiny, příspěvek bude poměrně krácen.

Příklad: Na sdíleném pracovním místě pracují dva zaměstnanci. Jeden z cílové skupiny na 0,6 úvazku a druhý, který nespadá do cílové skupiny, na 0,4 úvazku. Maximální částka příspěvku tedy nebude činit 1násobek minimální mzdy, ale 0,6násobek.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).