Hlavní navigace

Příští rok bude pro důchodce o více jak dvě stovky bohatší

9. 4. 2014
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: 258398
Od roku 2015 se penze zvýší až o 205 korun. A růst by měly jako před rokem 2012. O inflaci a o třetinu růstu reálných mezd. Shodla se vláda.

Na mimořádném zvýšení důchodů od příštího roku se shodla koaliční vláda ČSSD, ANO a KDU-ČSL. Shodu našli také v následném růstu penzí. Vrátí se tak k pravidlům platným do roku 2012, kdy důchody rostly o inflaci a o třetinu růstu reálných mezd.

Čtěte také: Jaký důchod byste si představovali? Výzkumy tvrdí, že vlastně velmi skromný


Autor: 258398

Důchody by měly růst jako před rokem 2012.

Vláda návrh schválila v souladu s koaliční smlouvou. Nově se penze budou valorizovat o celou inflaci a třetinu růstu reálných mezd. V roce 2015 bude mimořádná valorizace o něco vyšší, v průměru v příštím roce penze vzrostou o 205 korun, potvrdil pro server Idnes.cz premiér Bohuslav Sobotka.

Čtěte také: Týká se vás v tomto roce starobní důchod? Víme, jak o něj zažádat

S návrhem na zvýšení penzí přišla ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová Tominová. Ta valorizaci důchodů považuje za nutný krok. Podle jejích slov se velké množství seniorů pohybuje na hranici existenční krize, a to by se mělo změnit. Senioři jsou skupina, která je úplně nejvíc ohrožena chudobou. Jsou jedna skupina, která je nesmírně zranitelná a zaslouží si, aby žili lepší život, dodává.

Čtěte také: Senioři si budou moc o svátcích vyhodit z kopýtka

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).